Szomszéd migránsok gyarapítják Csehországot

0
938

Tízezer fővel gyarapodott Csehország népessége. A rekordszámú halálozás ellenére főként szlovákok és ukránok beköltözésével ellensúlyozták a 11 ezres elköltözést.

Tízezerrel 10,59 millióra nőtt Csehország lakossága az első félévben. Az adatot közzé tevő Cseh Statisztikai Hivatal jelentése szerint a népességnövekedés a bevándorlásnak köszönhető, mert az elhunytak száma a legmagasabb volt az utóbbi két évtizedben.

Június végéig 22 590 külföldi állampolgár telepedett le Csehországban,

elsősorban Ukrajnából (2600), Szlovákiából (2100) és Vietnamból (700). Az ott is tapasztalható elvándorlás során ennek fele, 11 088 személy költözött el az országból.

Az első hat hónapban 55 528 gyermek született – ez az utóbbi hat év legmagasabb félévi számadata -, míg az elhalálozások száma 57 787 volt. Ez utóbbi 3505-tel több, mint a tavalyi első félévben volt. A statisztikusok elemzése szerint az elhalálozások rendkívül magas száma elsősorban az év eleji kiterjedt vírusos járványok következménye. A járványok döntően a 70 év feletti férfiakat és nőket érintették súlyosan.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .