Színt kell vallania az MVM-nek – bajba kerülhet a CÖF

0
339

Napokon belül ki fog derülni, hogy milyen kérvény alapján, milyen körülmények között, milyen elszámolással született meg a döntés, amellyel az állami tulajdonban lévő MVM Zrt. 508 millió forint támogatást biztosított tavaly év végén a Civil Összefogás Fórumnak, pontosabban alapítványának – közölte Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A politikus ugyanis megkapta Péterfi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének az állásfoglalását arról, hogy az MVM jogtalanul tagadta meg az adatok és dokumentumok kiadását. Szávay István kérdésére a biztos állásfoglalásának az indoklásában a többi között azt is kifejtette, hogy miután az MVM közpénzt kezel, ezért a CÖF-támogatással kapcsolatban kikért információk – mind az Infotörvény, mind pedig az Alaptörvény szerint – közérdekű adatnak számítanak. Az adatok, dokumentumok kiadásának a megtagadásával pedig az állami vállalat megsértette Szávay István alkotmányos jogát. Emiatt Péterfi Attila felszólította az MVM-et, hogy 15 napon belül bocsássa a politikus rendelkezésére a kért adatokat és dokumentumokat.

Az előzmények

A CÖF évek óta sok pénzt felemésztő kormány- és fideszpárti propagandát folytat idehaza és külföldön (plakátkampány, brüsszeli tüntetés, hazai tüntetések, stb.), s a Jobbik annak szeretett volna utánajárni, hogy mindezt miből teszi. Az idén júniusban írásbeli kérdéssel fordult a nemzetgazdasági miniszterhez azt kérdezve: kapott-e állami cégtől támogatást a CÖF. A válasz szerint az NGM felügyeleti körébe tartozó cégtől nem kapott.

A CÖF erre már másnap közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy 2010 és 2016 között nem kapott támogatást egyetlen állami vállalattól sem.

„A CÖF azonban hazudott, ez napokon belül kiderült”

– mondta mostani tájékoztatóján Szávay István, aki írásban kérdezte meg az egyes minisztériumokat az ügyben, s így fény derült arra, hogy az MVM tavaly év végén 508 millió forintot adott a CÖF-nek támogatásként. Azt állították, hogy „meg volt pántlikázva” ez az összeg, konkrét célokra kapta azt a szervezet a több mint félmilliárd forintot (ami több, mint például a Jobbik állami támogatása).

Ennek részleteit szerette volna megtudni a politikus – aki egyébként hiába tett feljelentést az ügyben hűtlen kezelés miatt a Legfőbb Ügyészségen, indítványát Polt Péterék elutasították. Miként az MVM is elutasította a közérdekű adatigénylését.

Ám Péterfi Attila hivatala most rögzítette, hogy ki kell adni számára az adatokat és a dokumentumok másolatait.

Szávay István meggyőződése, hogy be fog bizonyosodni: a pénzek felhasználása törvénytelen módon történt, nem a rögzített céloknak megfelelően hasznosította azt a CÖF.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .