Szijjártó továbbra is zsarol

  0
  2533
  Facebook

  Magyarország ellenezte, hogy az EU hosszú távú, legfeljebb 20 milliárd eurós alapot hozzon létre az ukrán hadsereg támogatására – írja a Politico.

  Az Unió külügyminiszterei csütörtökön Brüsszelben találkoztak, és első alkalommal tárgyaltak arról a javaslatról, amely szerint a következő négy évben legalább évi 5 milliárd eurót különítenének el az uniós országok Ukrajnának fegyvervásárlásának és adományozásának, valamint az ukrán csapatok kiképzésének költségeinek fedezésére.

  A megbeszélésen azonban Magyarország kijelentette, hogy addig tiltakozik a terv ellen, amíg Ukrajna le nem veszi a magyar OTP bankot a „háborús szponzorok” listájáról.

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy az OTP törléséig Budapest nem hagyja jóvá az Európai Békealap forráskiosztását, amelyet Brüsszel Ukrajna fegyverszállításának támogatására fordít.

  „Az OTP-kérdés rendezéséig nem tárgyalhatunk új pénzügyi kötelezettségvállalásokról az Európai Békealap keretében”

  – mondta Szijjártó csütörtökön.

  Az EU eddig mintegy 4 milliárd eurót különített el az alap számára Ukrajna orosz inváziója után. Brüsszelben azonban egy stabilabb pénzforrást akarnak létrehozni, hogy ne kelljen állandóan nehéz tárgyalásokat folytatni az alap feltöltésével kapcsolatban.

  Ezek a tervek annak a szélesebb nyugati törekvésnek a részét képezik, hogy Ukrajnának tartósabb „biztonsági garanciákat ” nyújtsanak, amint azt a legutóbbi litvániai NATO-csúcson megvitatták.

  Amint arról a tömegtájékoztatás korábban beszámolt, az Európai Unió őszig várja a kezdeményezés jóváhagyását .

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .