Rekordszinten a magyarok vagyona, de kié?

1
1058
Pinterest

68 ezer milliárd forint fölé emelkedett a magyar társadalom vagyona, és ez még akkor is sok, ha levonjuk belőle a kölcsönök összegét: a nettó vagyon így 56,5 ezer milliárd forint – írja az MNB adatai alapján a G7 portál.

Tavaly 12%-al nőtt a vagyon a pandémia idején, feltehetően azért, mert sokan nem tudták elkölteni a pénzüket.

Kiknél van a pénz? Az MNB korábbi felméréséből tudjuk, hogy az elit vagyis a lakosság 10%-a kezében van a vagyon több mint 50%-a. Ez persze a hivatalos adat miközben mindenki tudja, hogy az elit jelentős része offshore számlákon tartja a pénzét. Egy részük épp a Nemzeti Bankban Matolcsy Györgynél.

Mindenki spórol, aki tud

A magyar társadalom nagyon óvatos, nemigen bízik a ragyogó jövőben, melyet az épp aktuális kormányzatok meghirdetnek. GDP arányosan csakis Csehországban magasabb a pénzügyi megtakarítás mint Magyarországon. Ugyanakkor a tudatos pénzügyi tervezés még nem nagyon jellemző a magyar társadalom jórészére. Az OECD felmérése szerint a magyar társadalom többsége úgy véli, hogy „valaki csinálja meg helyettünk”. Vagyis mindig meglepődik, ha az állam vízben hagyja mondjuk úgy, hogy elengedi az inflációt.

A lakosság 70%-a szegény

Európai mércével mérve Magyarország az uniós sor legvégén kullog, mert az emberek döntő többsége nincsen abban a helyzetben, hogy félretegyen a nehéz napokra. Bulgáriával, Romániával és Lengyelországgal együtt ül az unióó szegényházában. Nem véletlen, hogy Bulgária, Románia és Magyarország egyben az Európai Unió három legkorruptabb országa is az Európai Unióban. De hogyha ilyen sok a szegény, akkor hol van a vagyon ?

A NER leleménye: aki minket támogat, az meggazdagodik

A politikai és az üzleti elit összeolvadhat éppúgy mint Oroszországban. A hatalomhű oligarchák, és csak ők, szépen gazdagodnak. Ki hallott Mészáros Lőrincről, Magyarország leggazdagabb emberéről 2010 előtt? Persze a lojalitás kötelező: Simicska Lajos mindent vitt 2010 után, de amikor szembekerült Orbán Viktorral, akkor csaknem mindent el is veszített. Járhatott volna persze úgy is mint Hodorkovszkij, aki Oroszország leggazdagabb vállalkozójából börtönlakó lett Szibériában – Putyin parancsára. Merkel kancellárnak kellett kiszabadítania.

A sikeres vállalkozók találkozhatnak a hatalom mindenre elszánt embereivel, akik visszautasíthatatlan ajánlatot tesznek cégükre – éppúgy mint Michael Corleone a Keresztapában. A lojális gazdagok vagyona exponenciálisan növekszik – és ez csak a látható rész. Az előrelátóak offshore számlákra menekítik a vagyon egy részét, mert arra gondolnak: a jegenyefák nem nőnek az égig. Ha Orbán Viktor kicsit elhagyja magát, akkor tőlük is megkérdezhetik: ugyan már honnan is e szép vagyon miközben a magyar társadalom 70%-a szegény a nemzeti együttműködés rendszerének 11-ik évében?

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .