Miért váltotta le Orbán a kulcsemberét?

0
2592
Bordás az új ember

Távozik posztjáról Bíró Marcell, aki a Miniszterelnöki Kormányirodát vezette államtitkári rangban. Miután a közvetlen főnöke Orbán Viktor volt, ezért nyugodtan nevezhetjük kulcsembernek a nemzeti együttműködést irányító hatalmi hálóban.

Karrierje is azt mutatja, hogy mindig élvezte Orbán abszolút bizalmát. A 2010-es választási győzelem óta dolgozott fontos kormányzati posztokon, de mindig a háttérben. Navracsics György indította el a karrier útján, fiatalon már államtitkár lett, őt követte a külügyminisztériumba is, ott szintén államtitkár volt. Szijjártó kirúgta a külügyből, de Pintér Sándor belügyminiszter kabinetfőnöke lett. Rogán Antal minisztériuma következett, ahol a kabinet iroda államtitkára volt. Innen emelte fel Orbán Viktor, akinek kulcsembere lett.

A titkosszolgálatokat is ő felügyelte

Bár a magyar titkosszolgálatok formálisan különböző miniszterek alá tartoznak, de valójában Orbán Viktor rajtuk tartja a szemét. Ezért mondhatta azt a Pegasus ügyről Szijjártó Péter, hogy halvány fogalma sincs róla. Benkő Tibor tábornok honvédelmi miniszter is csak hápogott, mert szemmel láthatóan nem rendelkezett információkkal a kínos lehallgatási ügyről. Amelyet korábban Czukor József, Orbán biztonságpolitikai főtanácsadója intézett. Aki azután az Információs Hivatal főnöke majd svájci nagykövet lett.

A polgári és katonai titkosszolgálatok felügyeletét valójában a Miniszterelnöki Kormányiroda végzi. Ettől persze még lehet véletlen egybeesés a Pegasus botrány kipattanása és a kulcsember távozása között. A megfigyelési botrány mindenesetre megmutatta, hogy több homokszem is kerülhetett a gépezetbe, amelynek pedig épp arra kell törekednie, hogy soha semmilyen információ ne szivárogjon ki a működéséről. Ha már a mértékadó külföldi sajtó is írogat róla, akkor baj van. Ilyenkor bűnbakra is szükség lehet. Aki értelemszerűen nem lehet maga Orbán Viktor, mert a rendszer nélküle nem működik. Azért olyan nagy baj nincs: Orbán Viktor Bíró Marcell eddigi helyettesét nevezte ki az utódjának. Bordás Gábor az új kulcsember. Ő mindössze 36 éves, és olyan posztot tölt be, ahol a hosszú élet titka az, hogy senki nem tud róla semmit…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .