Putyin elvtárs minta KGB-s volt

0
874

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elvtárs fegyelmezett és öntudatos hírszerző, aki állandóan tökéletesíti ideológiai felkészültségét. Így jellemezte a fiatal Putyint felettese Szentpéterváron, melyet akkor még Leningrádnak hívtak.

Putyin ebben a városban látta meg a napvilágot, itt folytatta tanulmányait és itt lépett be a titkosszolgálatba, mely akkoriban a KGB nevet viselte /az állambiztonsági bizottság orosz rövidítése/. A szentpétervári levéltár most közzétette Putyin életének ezt a fontos dokumentumát, melyet a KGB egy veterán tábornoka tökéletesen általános formulának nevezett.

Putyin csak alezredesi rangot ért el, és azt sem otthon hanem az egykori NDK-ban. Drezdában volt az ottani KGB kirendeltség vezetője akkor amikor 1989-ben leomlott a berlini fal, és a szocialista rendszer összeomlott Németország keleti felében. Jellemző a viszonyokra, hogy erről Putyint senki sem tájékoztatta Moszkvából. Ezért nem tudta, hogy mitévő legyen amikor a tömeg gyülekezni kezdett Drezdában a KGB kirendeltség körül. Végül a szabályzat szerint döntött: fegyverrel a kézben felszólította a tüntetőket, hogy álljanak el a KGB kirendeltség ostromától, mert ebben az esetben tüzet nyitnak rájuk. Erre a fenyegetésre a tüntetők meggondolták magukat és szétszéledtek Drezdában.

Putyin az orosz csapatokkal együtt tért vissza Oroszországba, ahol az ezredfordulón megszerezte az elnöki posztot. Azóta keményen tartja magát. Soha nem tagadta meg KGB-s múltját. “Akinek nem hiányzik a Szovjetunió annak nincs szíve! Aki visszasírja a Szovjetuniót, annak nincsen esze!” – ez minden oroszok vezérének véleménye a múltról. Ma is gyakran találkozik egykori kollégáival a titkosszolgálatoknál, akiket így üdvözöl: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin szolgálatra jelentkezik, hogy beszámoljon: politikai fedésben milyen munkát végzett Oroszországért!”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .