Pro és Kontra

0
708
pixabay

A liberális bécsi lap a Fidesz kizárása mellett és ellen szóló érveket mérlegelte két szerző cikkével.

A kizárás mellett szóló érvek: minden pártcsaládban akadnak viszályok, de a Fidesz esetében a viszálykodás az Európai Néppárttal már régen napirenden van. A legutóbbi csúcspont az újabb plakátkampány, amely Soros György mellett Jean-Claude Junckert támadja. Orbán egyebek között az igazságszolgáltatás és a szabadságjogok területén mindig újra és újra próbálkozott, hogy mit visel még el az EPP, meddig mehet el. Sajátságosan rövidlátó az az érvelés, hogy csak a belpolitika számára rendez színházi jeleneteket, de uniós szinten mindig enged. Ez ugyanis Brüsszelt a nemzeti hatalmi stratégiák kivetítő felületévé degradálja. A tisztességes az lenne, ha tiszta vizet öntenének a pohárba a szavazók számára a Fidesz ügyében, még akkor is, ha ez az EPP számára azzal jár, hogy veszít a hatalmából. Ezzel az EPP erősítené is a profilját. Egyértelmű, hogy ebben az esetben Orbán az áldozat szerepében fürdőzne, de ezt a szívességet meg kell tennie Orbán számára az EPP-nek – magáért, és az európai demokráciáért.

A Fidesz kizárása ellen szóló érvek: Nem kérdés, hogy Orbán Viktor politikai okádék, cinikus, gátlástalan, erkölcstelen, és a velejéig romlott, mindenre képes a hatalom megtartásáért, Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt. És ez 2010 óta így megy. Bárki, aki csak kicsit is érdeklődik, fel tudja mondani, hogy mit hoznak fel Orbán ellen ellenfelei és pártbarátai. Orbán maga a gonosz. Körülötte forog Európában minden. Ezért lenne logikus, hogy az EPP végre felszabadítsa önmagát, és kizárja a Fideszt – mondják. Akkor mindenki nyugodtan alhatna, aki a politikát mindenekelőtt erkölcsi cselekvésnek látja: a probléma megoldódott, Európa meg van mentve. Tényleg? Inkább az ellenkezője igaz. Orbán kizárásával most, három hónappal az európai választás előtt az Európa-barát Grál-őrzőknek csak most kezdődnének el igazán a reálpolitikai problémák. Hiszen Orbán nem tűnik el, de az európai jobboldalnak egészen a szélsőjobbig lenne egy mártírja, és egy választási slágere: mi mindenki ellen. Totális polarizálódás következne be, és ez megerősítené a másik oldalt, miközben gyengítené az Európai Néppártot. Ráadásul Orbán ugyan hangos, de a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben mindig szófogadóan az Európa-barátokkal szavaznak. Nem teljesen észszerűtlen bent tartani a pártcsaládban a magyar bunkókat, szembeszállni, vitatkozni velük, korrigálni őket. Nem lenne helyes a majdani jobboldali frakciókat még erősíteni is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .