Politikai (h)arcképcsarnok – III. Rogán Antal, a bulibáró

0
1662

Volt idő, amikor a mára miniszterré avanzsált politikusnak az volt a ragadványneve, hogy a kis Rogán. Azóta azonban annyira megnőtt, hogy a Befolyás-barométer 2016-ban Magyarország hetedik legbefolyásosabb személyeként tartotta nyilván. Rogán egyébként 1998 óta országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának 2012–2015 között volt frakcióvezetője, 2006–2014 között Budapest V. kerületének polgármestereként dolgozott, 2015-től miniszteri rangban a Miniszterelnöki Kabinetirodavezetője, a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Rogán Antal mozgalmas politikai pályájának bemutatását lazításként egy mára már csaknem feledésbe ment, meglehetősen bulvárízű esemény felidézésével kezdjük. Akkoriban Rogán Antal és felesége még vállalt kisebb-nagyobb televíziós szerepléseket, bár ezekre utólag nem feltétlenül büszkék. (Igaz, ez másokkal is megesik.)

Fotó: Facebook

2010. márciusában a TV2 Mr és Mrs című vetélkedőjének heti sztárpárjai közé meghívták Rogán Antalt és feleségét, Cecília asszonyt is. Az akkor V. kerületi polgármester (egyben országgyűlési képviselő) és kedvese rezzenéstelen arccal válaszolgattak a magánéletüket firtató, nem egyszer szalonképtelen kérdésekre, melyek során házasságukra, otthoni meztelenkedésre, vagy éppen az anyagcsere-folyamatokra is kitértek.

Amikor a szemérmességről kérdezték Cecíliát, Rogán Antal válaszolt helyette.

Elmondta, a meztelenségnek is megvan a helye, majd egy történettel igazolta, hogy felesége szégyellős asszony. „Egyszer elmentünk Rómába egy hétvégére. Utolsó nap, már kifelé menet a repülőtérre, lemegyünk, én mondom, hogy fizetek. Cecil mondja, hogy „jaj, otthagytam valamit a szobában”, és boldogan felrohant. Én már kifizettem, hívtam a taxit, még mindig semmi. Egyszerűen az történt, hogy hiába laktunk egy szobában, gyakorlatilag nem mert előttem, úgy hogy én ott voltam, elmenni wc-re. Két egész napon keresztül kibírta”– nevetett jóízűen feleségén a politikus.

A nap, amikor Rogán meghajolt a hölgyek akarata előtt

 „Meghajlok a hölgyek akarata előtt.” Ezt 2012-ben mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjeként, amikor bejelentette, hogy a családon belüli erőszakról rendelkező törvény mégsem úgy lesz, ahogyan azt egy héttel korábban az éjszakai órákban megszavazták. Külön tényállásként szerepel majd a törvényben a családon belüli erőszak, a hölgyek akarata ugyanis szent dolog.

Néhány nappal korábban még csupán az számított, amit a Fidesz, és vezérszónoka, dr. Varga István gondolt a nők és a férfiak kapcsolatáról, a családról, és úgy általában mindarról, amit társadalomnak neveznek. Vagyis, hogy

a nőnek a konyhában a helye, néha el lehet engedni, hogy szüljön egy kicsit, s ha sikerrel jár, megúszhatja, hogy ura és parancsolója agyba-főbe verje.

Ha a nők több gyereket szülnének, akkor béke lenne a családokban, mondta dr. Varga képviselő úr. Ha már megvan a szülés, és a vacsora is elkészült, lehet emancipálódni.

Ebbe az idilli képbe rondított bele Rogán felesége, Cili, aki azt mondta a férjének, hogy ha nem változtatnak a törvényen, akkor ő is elmegy tüntetni az ellenzékkel és a civilekkel. Ezt a blamát sikerült Rogánnak elkerülni, amikor változtattak a törvény szövegén.

Rogán, a drága

2013-ban sokaknál kiverte a biztosítékot, amikor kiderült, Rogán Antalnak nemcsak a szíve, de az órája is aranyból van. És a táskája sem két fillérbe kerül. Utóbbi úgy derült ki, hogy egy ilyen közel fél milliót kóstáló Louis Vuitton táskával fotózták le a parlamentben.

Eredetileg nem az övé volt a táska, feleségének Cilinek vette, akinek viszont nem tetszett. Vett ő persze mást is Cilinek, egy  szerepet például a Jóban Rosszban sorozatban, mert arra már régóta vágyott a Cili. Még fizetni sem kellett érte, a kapcsolati tőkét is elfogadták.

Egy mém a sok közül a Facebookról.

Miután botrány lett a drága, hivalkodó táskából, Rogán úgy döntött, hogy elárverezi, és az érte kapott pénzt nem luxusnyaralásra költi, hanem egy, az ötödik kerületben kilakoltatásra kerülő asszonynak adja.

Ha már ötödik kerület és kilakoltatás: említsük meg, hogy Rogán Antal számos ellensége közül az egyik legádázabb mostanság a politika perifériájára szorult. Juhász Péterről van szó, aki ötödik kerületi önkormányzati képviselőként egy pitbull szívósságával vetette rá magát a kerület általa kétesnek tartott ingatlanügyeire. Öröm az ürömben, hogy

Juhász Péter állításait az ügyészség többnyire nem tartotta megalapozottnak, ezért nem is indult nyomozás ezekben az ügyekben.

Rogán másik nagy politikai ellenlábasa, Lázár János is mostanság távozik a politika első vonalából. Sajtóhírek szerint Lázár János köreiből szivárgott ki Rogán emlékezetes helikopteres botránya, valamint a naponta növekvő területű Pasa parki lakással kapcsolatos érdekességek nagy része is. „Cserébe” állítólag Rogánék szellőztették meg a volt kancelláriaminiszter kapcsolatát az Elios ügyekkel, és azzal a vadászkastéllyal, amely ugyan papíron nem az övé, de a családja birtokai veszik körül.

Portik Tamás és a tízmilliós nylonszatyor

2016. júliusában az ügyészség úgy döntött, hogy nem nyomoz Rogán Antal ellen. Az lett volna a vád ellene, hogy pénzt kapott a mostanság főként Gyárfás Tamással kapcsolatba hozott Portik Tamástól és Vizoviczky László egyik közeli munkatársától. Előbbitől tízmilliót nejlonszatyorban, utóbbitól évi rendszerességgel 4 millió forintot, ki tudja milyen csomagolásban.

Viszonzásul az említett urak kisebb szívességet kértek és kaptak volna. Hogy milyen szívességekről és baráti segítségekről lett volna szó, azt most már fölösleges taglalni. Az ügyészség ugyanis úgy határozott, hogy miután sem Portik, sem Vizoviczky közeli munkatársa nem tisztességes emberek, hanem bűnözők, a vallomásuk sem tekinthető hitelesnek.

2016 novemberében újabb érdekességek derültek ki Rogán Antalról. Például az, hogy a letelepedési kötvények körül bábáskodó Kertész Balázs ügyvéd közeli ismerőse. Rogán először tagadta, hogy közük lenne egymáshoz, később elismerte, hogy ismeri Kertész Balázs ügyvédet, de csak azért láthatták az irodájába bemenni, mert felugrott hozzá egy kávéra.

Kertész Balázsról, akit Rogán előbb letagadott, majd később beismerte, hogy kávézni felugrott hozzá, az is kiderült, hogy állandó lakcíme nem Magyarországon, hanem Svájcban van. Egy Zug nevű városban tulajdonol egy egészen csinos ingatlant, ami a helyiek szerint magyar pénzre átszámítva 580 millió forintot ér.

Svájcnak ez a része adóparadicsomként ismert, vagyis azok számára jelent praktikus megoldást, akik az adófizetést szeretik okosba – vagy fogalmazzunk így: kreatív módon – megcsinálni.

Parasztgyerek, parasztvakítás

2016 végén egy rövid ideig úgy nézett ki, hogy Rogán belebukik a vele kapcsolatos botrányokba. Miután a nem sokkal később bezárt Népszabadság megszellőztette, hogy

helikopterrel utazott a felesége egyik barátnőjének lakodalmába, ahol igazi bulibáróként még az éneklésből is kivette a részét,

a parlamentben elnézést kért mindenkitől. Közölte: odahaza megmondta a feleségének, hogy máskor ilyen elő ne forduljon, még akkor sem, ha minden törvényesen történt.  Ő ugyanis nem szokott urizálni, mert ő egy parasztgyerek.

Helikopterrel utazott a felesége egyik barátnőjének lakodalmába.

„Minden egyes támadás csak megerősíti Rogán miniszter úr pozícióját”. Ezt nem sokkal ezután, 2016. novemberében mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, amikor az ellenzék Rogán Antal viselt dolgairól kérdezte.

Orbán nyilván osztott és szorzott, és arra juthatott, hogy a Fidesz azzal jár jobban, ha Rogán továbbra is élvezi a bizalmat. Bár a választási kampány nagy részében eltüntették, ám a Fidesz számára kiütéses győzelmet hozó választás éjszakáján már előkerült, és azóta csillaga újból felfelé ível. Az új, negyedik Orbán-kormányban is miniszteri tárcát kapott, az általa vezetett minisztérium felel a kormány kommunikációjáért. Igazi bizalmi pozíció ez, hiszen Orbán Viktor kormánya – eddig legalábbis – jóval többet foglalkozott kommunikációval és propagandával, mint a valódi kormányzással.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .