Pfizer ígéret: megduplázzuk a termelést

0
625
BioNtech

A cég vezérigazgatója személyesen ígérte meg az USA újdonsült elnökének, hogy duplájára emelik a vakcina termelését. Biden ellátogatott a legnagyobb Pfizer gyárba, amely Michigan államban van.

A Pfizer 100 millió vakcinát szállít az amerikai kormánynak március végéig, és újabb 100 milliót május végéig. Joe Biden azt igérte, hogy elnöksége első 100 napja során 100 millió amerikait oltanak be. Michiganben kijelentette, hogy biztos benne: nemcsak megtartja ígéretét, de felül is múlja majd. Ennek lehet, hogy a Pfizer külföldi kliensei isszák meg a levét.

EU: 10 milliós lemaradás

A múlt év végéig kellett volna leszállítania ilyen sok Covid-19 vakcinát az Európai Uniónak, de ezzel elmaradásban van. Emiatt az oltási kampány csak lassabban halad az Európai Unióban, ahol a BioNtech-Pfizer számít az első számú oltóanyagnak. Biden elnök – Trumphoz hasonlóan – alkalmazza a nemzetbiztonsági törvényt a vakcina előállítására. Ez azt jelenti, hogy az amerikai cégek csakis azután szállíthattnak külföldre a stratégiai fontosságú áruból, ha a hazai keresletet már kielégítették.

Biden elnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián, melyet óvatosságból csak virtuálisan rendeztek meg, ígéretet tett arra, hogy az USA támogatja Macron elnök tervét egy globális oltási program kialakítására. Jelenleg a fejlett államok kapják a vakcina több mint 70%-át miközben az emberiség többségének csak a maradék jut.

A WTO új, afrikai főnökasszonya  felhívta a figyelmet, hogy csak akkor lesz globális biztonság, ha mindenki biztonságban lesz, mert megkapta a védőoltást a Covid-19 járvány ellen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .