Pécs mutyi? Ismét felbukkan a Tiborcz név

0
980

Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az Együtt egy pécsi ingatlanügy kapcsán. Egy Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozó építhet apartmanházakat egy korábban Tiborcznak tulajdonított telken, az ügylet – a szabadpécs.hu beszámolója szerint – 800 millió forintnyi közpénzbe kerül. Az elmúlt hetekben nem ez volt az első eset, amikor Orbán vejéhez közel álló vállalatok ingatlanokat vásároltak fel Magyarországon. 

 

Pécs önkormányzata 2017. márciusában több ponton is módosította a város építési szabályzatát, hogy helyzetbe hozzon egy olyan helyi vállalkozót, akinek volt üzlettársa korábban közösen üzletelt Tiborcz Istvánnal. A szabályozás változtatásában az az érdekes, hogy a viszonylag sok (2-3 ezer) külföldi hallgatóval büszkélkedő pécsi orvosi kar épületével közvetlenül szemben lévő üres építési terület beépítésének szabályait lazították, hogy ott egy nagy apartmanház épülhessen, a lakófunkció mellett pedig kisebb mértékben, és meghatározott helyeken várhatóan szolgáltatások telepítése váljon lehetővé – vázolja fel az ügyet az Együtt közleménye.

A szabadpécs.hu most arról számolt be, hogy közpénzből veszi meg az egyetem ezt a korábban Orbán Viktor vejének tulajdonított telket.

Feljelentés következik

Berkecz Balázs szerint a Tiborcz üzlettársa személyére szabott szabályozásmódosítás hozzájárulhatott további üzleti előnyök és haszon megszerzéséhez. Mint leszögezi:

„Felháborító, ahogy Pécset behálózza az Orbán Viktor érdekköréhez köthető korrupciós háló.”

 

Tiborcz István nem csak a veje Orbán Viktornak, hanem az egyik legjobban fizetett strómanja is, ezért üzleteléseivel csak a miniszterelnök vagyonát növeli – mutat rá a közlemény.

Az Együtt alelnöke hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Nem ez az első Tiborcz-féle ingatlanügylet

Az elmúlt hetekben nem ez volt az első eset, amikor a Tiborcz Istvánhoz közel álló vállalatok ingatlanokat vásároltak fel Magyarország-szerte. Például szeptemberben a magyar üzletemberhez köthető BDPST Zrt. 350 millió forintért megvett egy orbánhegyi ingatlant, s egy 290 milliós palotaszintet az Andrássy úton. A saját beruházásból felújított ingatlanokat azután továbbadta az olyan magyar kormányhoz közel álló milliárdosoknak, mint Ghaith Pharaon, Adnan Polat, vagy Paár Attila.

A gyanús ügyletek miatt Tiborcz gyakran került az Együtt bírálatainak kereszttüzébe. 2016 elején az Együtt arra volt kíváncsi, hogy Tiborcz és felesége Orbán Ráhel miből vásárolta meg a 200 millió forint értékű turai kastélyt, amely esetében több furcsaság is volt.

Az Együtt ekkor úgy vélte, hogy Tiborcz István strómanokon keresztül, áron alul szerzett nagyértékű kastélyt és egyben felszólította őket, hogy nyilvánosan számoljanak el a vagyonukkal. 2016-ban Juhász Péter, az Együtt jelenlegi társelnöke keményen bírálta a milliárdosot, mivel a hozzá kötődő szlovákiai Asseco Central Europe cég nyerte el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fél milliárdos tenderét. Emiatt Tiborcz 2016 nyarán rágalmazásért feljelentette a politikust.

Tavaly decemberben Orbán veje jogi lépéseket tett Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke ellen azért, mert ő „hazug állításokat fogalmazott meg személyével és a családjával összefüggésben”. Tiborcz István az üzleti ügyei után nyomozó újságíróknak is beszólt: a közhiteles iratok folyamatos nyomon követését javasolja, azzal a megjegyzéssel, hogy legyenek figyelemmel az ő és mások személyiségi jogaira.

Tiborczéké az Operaház felújítása. A miniszterelnök vejének üzlettársa újíthatja fel a Magyar Állami Operaházat – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Paár Attila cége, a West Hungária Bau két másik vállalkozással együtt nyerte el a munkát 14 milliárd forintért. A nézőtér és a színpad felújítása és korszerűsítése mellett  az üzemi területek  átalakítása is a feladatuk lesz – jelentette a Hír Tv.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .