Paradicsom Papírok : az EU 2020-ra ígéri a megoldást

0
694

„A cél a konvergencia is vagyis az, hogy egységes legyen a szabályozás ezen a téren az egész Európai Unióban. Jelenleg 28 különböző szabályozás van, és ezt, aki tudja az ki is használja. Európán belül is voltak adóparadicsomok mint például Luxemburg vagy Írország. Ciprus és Málta.”

Pierre Moscovici, az EU pénzügyi biztosa a párizsi Le Monde-nak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy a Paradicsom Papírok újra nyilvánvalóvá tették: a multik és a gazdag emberek teljes nyugalommal folytatják az adócsalást annak ellenére, hogy a tagállamok és maga az unió állítólag mindent megtesz ellene.

“Mi többet tettünk ebben az ügyben mint az összes többi brüsszeli bizottság az elmúlt húsz évben! Nincs már banktitok Európában! Sem Svájc, sem Liechtenstein vagy épp San Marino! A transzparencia a fő fegyverünk- hangsúlyozta az EU pénzügyi biztosa, a francia Pierre Moscovici. Aki persze tudja, hogy ez önmagában nem elég.

Ezért a második számú cél a konvergencia vagyis az, hogy egységes legyen a szabályozás ezen a téren az egész Európai Unióban. Jelenleg 28 különböző szabályozás van, és ezt, aki tudja az ki is használja. Európán belül is voltak adóparadicsomok mint például Luxemburg vagy Írország. Ciprus és Málta. Ezekben az országokban erőteljes az ellenállás az egységes szabályozással szemben hiszen hasznuk van abból, hogy sokan náluk adóznak miközben a profitot vagy a jövedelmet nem ott szerzik. Ezért is tűzte napirendjére az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása az adóparadicsomok ügyét.

Pierre Moscovici arra hívja fel a figyelmet, hogy ez egy folyamat, amely sokáig eltarthat, de “2020 felé már képesek leszünk arra, hogy megakadályozzunk olyan pénzügyi műveleteket, melyek a Paradicsom Papírokban szerepelnek”- nyilatkozta Pierre Moscovici az EU pénzügyi biztosa a Le Monde című párizsi lapnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .