Kezdőlap Címkék Adóparadicsom

Címke: adóparadicsom

Tilos a külföldi bankszámla az orosz vezetőknek

Putyin húsz éve uralkodik orosz földön, de Moszkvában csak most hoztak törvényt arról, hogy a Védelmi Tanács tagjainak nem lehet bankszámlája külföldön. Ezenkívül a titkosszolgálatok vezetőit és magasrangú tisztjeit attól is eltiltják, hogy lakásokat tartsanak fenn idegen országban.

A Védelmi Tanács Oroszország legfontosabb döntéshozó testülete, az elnöke nem más mint Vlagyimir Putyin. Mi van az ő vagyonával?

200 milliárd dollár

A Washington Post évekkel ezelőtt arról írt, hogy az orosz elnök a világ leggazdagabb embere, mert a vagyona meghaladja a 200 milliárd dollárt. Ezt a szintet csak nemrég érte el a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos, az Amazon alapító elnöke. Az amerikai lap szerint Putyin pénze különböző adóparadicsomokban van elrejtve – családtagjainak nevén. Moszkvában siettek cáfolni, de az köztudott, hogy aki a sajtóban Putyin családi ügyeit firtatja az megnézheti magát! Putyin minden családi ügye államtitok éppúgy mint a vagyona is.

Az amerikai sajtó titkosszolgálati forrásokra hivatkozva megkockáztatja azt az állítást is, hogy Putyin vagyona nem igazán magán vagyon hanem az orosz titkosszolgálati elit közös házi pénztára.

Azt a kérdést sem az amerikai sem az orosz sajtó nem teszi fel, hogy a Szovjetunió bukása után csaknem 30 évvel miért a Védelmi Tanács Oroszország legfontosabb intézménye vagyis a katonák és a titkosszolgálat miért játszanak még mindig meghatározó szerepet az ország életében?!…

Már csak 11 adóparadicsom maradt

0

Az EU Tanácsa, a Tőkepiaci Unió a mai napon úgy határozott, hogy törli Dominikát az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékéből.

Dominika végrehajtotta a kötelezettségvállalásait, és intézkedéseket hozott az EU által kifejezett aggályok kezelésére a pénzügyi információk automatikus cseréje területén. Ez konkrétan azt jelenti, hogy Dominika megtette a szükséges lépéseket az OECD kölcsönös adminisztratív segítségnyújtásról szóló többoldalú egyezményének aláírása és megerősítése érdekében. Ez lehetővé tette Dominika törlését az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékéből.

Jelenleg tehát a nem együttműködő országok és területek jegyzékén már csak a következő 11 név szerepel: Amerikai Szamoa, Belize, Fidzsi, Guam, Marshall-szigetek, Omán, Szamoa, Trinidad és Tobago, Egyesült Arab Emírségek, Amerikai Virgin-szigetek és Vanuatu.

Az említett uniós jegyzék azoknak a folyamatos törekvéseknek a részét képezi, amelyek célja az adókikerülés megelőzése és a jó kormányzás elveinek előmozdítása, ideértve például az adózási átláthatóság és a méltányos adóztatás elvét, valamint az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás elleni nemzetközi standardokat.

A jegyzék – amelyet első alkalommal 2017 decemberében állítottak össze – a Tanács által elfogadott következtetések I. mellékletében található. A Tanács 2019 márciusában – a folyamatban részt vevő harmadik országok és területek által tett kötelezettségvállalások végrehajtásának részletes vizsgálatát követően – felülvizsgálta a jegyzéket.

A nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékével kapcsolatos munka dinamikus folyamat. 2019 folyamán a Tanács továbbra is rendszeresen felül fogja vizsgálni a jegyzéket, de a tervek szerint 2020-tól már áttér az évente kétszer történő felülvizsgálatra.

Feljegyzés a nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékének módosításáról, 2019. június

A Tanács weboldala az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékéről

A Tanács weboldala a magatartási kódexszel foglalkozó csoportról

Látogasson el honlapunkra!

Az EU adóparadicsom-listájára várva

0

December ötödikén reggel kell közzétenni a feketelistát azokról az államokról, melyeket Brüsszel adóparadicsomoknak tekint. Ha a pénzügyminiszterek jóváhagyják, akkor a rajta szereplő államok a jövőben egyetlen centet sem kaphatnak az EU-tól.  Így döntött a Bizottság, de mit szólnak ehhez a tagállamok, melyek végső soron döntenek a feketelista és a szigorú pénzügyi embargó sorsáról?

 

A szakértők folyamatosan tárgyalnak – számol be a párizsi Le Monde, amely szerint egyre rövidebb a feketelista: eredetileg 92 helyszín szerepelt rajta, most már csak 29. Még ezen is vita van, mert néhány tagállam szeretné lehúzni a feketelistáról a Kajmán szigeteket és Katart. Hiába szerepel ez a kettő majdnem minden nagy leleplező kampányban az újságok címlapján. A tagállamok elitjeinek valahol el kell rejteniük a pénzüket az adóhatóság elől.

Egyáltalán mi az, hogy adóparadicsom? Luxemburg vagy Ciprus ide tartozik-e? Szó sincs róla! Egyetlen európai állam sincs a feketelistán

Egyáltalán milyen kritériumok alapján számít egy állam adóparadicsomnak az Európai Unió szerint?

Egyrészt, ha nem tartja be az OECD előírásait az automatikus átutalások szabályozásáról; másrészt ha nem követi az OECD előírásait az adócsalás elleni nemzetközi ellenőrzéssel kapcsolatban; harmadrészt ha nem ellenőrzi az offshore cégeket, valamint nem akadályozza meg új offshore vállakozások létrejöttét

Pierre Moscovici, az Európai Unió pénzügyi biztosa, Franciaország egykori pénzügyminisztere igen elszánt: ő teljes transzparenciát követel.

Általánosságban persze mindenki egyetért vele, de az ördög a részletekben bújik meg. A tagállamok pedig a saját érdekeiket követik. Pontosabban az elitek érdekeit, s ezek egyáltalán nem esnek egybe az állampolgárok elvárásaival.

Az átlagpolgárnak általában kevés lehetősége van arra, hogy kihasználja az adóparadicsomokat, hiszen ehhez sok pénz kell. Ezzel szemben érdekükbe áll, hogy a gazdagok befizessék az adót,

hiszen jelentős részben az államkassza finanszírozza az egészségügyet, az oktatást, a szociális rendszert, stb.

A pénzügyminiszterek december ötödikén szavaznak a feketelistáról, de az alkudozás az utolsó percig folyik. Nemcsak azért, mert mindegyik nemzeti elit a maga kedvenc adóparadicsomát védelmezi, hanem azért is, mert a feketelista visszaüthet. Ugyanis az érintett államok retorziókat alkalmazhatnak. Vagyis az EU pénzügyminisztereinek nagyon meg kell gondolniuk: melyik államokat vegyék fel az adóparadicsomok fekete listájára.

Nagyon aggódnunk persze nem kell, hiszen sok államban a nemzeti elit otthon találja meg a legkiválóbb adóparadicsomot, amelyet saját maga ellenőriz,

nehogy avatatlan tekintetek bármit is lássanak, és nehogy bárki is megkérdezze: mégis honnan e milliók vagy épp milliárdok…

Paradicsom Papírok : az EU 2020-ra ígéri a megoldást

0

„A cél a konvergencia is vagyis az, hogy egységes legyen a szabályozás ezen a téren az egész Európai Unióban. Jelenleg 28 különböző szabályozás van, és ezt, aki tudja az ki is használja. Európán belül is voltak adóparadicsomok mint például Luxemburg vagy Írország. Ciprus és Málta.”

Pierre Moscovici, az EU pénzügyi biztosa a párizsi Le Monde-nak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy a Paradicsom Papírok újra nyilvánvalóvá tették: a multik és a gazdag emberek teljes nyugalommal folytatják az adócsalást annak ellenére, hogy a tagállamok és maga az unió állítólag mindent megtesz ellene.

“Mi többet tettünk ebben az ügyben mint az összes többi brüsszeli bizottság az elmúlt húsz évben! Nincs már banktitok Európában! Sem Svájc, sem Liechtenstein vagy épp San Marino! A transzparencia a fő fegyverünk- hangsúlyozta az EU pénzügyi biztosa, a francia Pierre Moscovici. Aki persze tudja, hogy ez önmagában nem elég.

Ezért a második számú cél a konvergencia vagyis az, hogy egységes legyen a szabályozás ezen a téren az egész Európai Unióban. Jelenleg 28 különböző szabályozás van, és ezt, aki tudja az ki is használja. Európán belül is voltak adóparadicsomok mint például Luxemburg vagy Írország. Ciprus és Málta. Ezekben az országokban erőteljes az ellenállás az egységes szabályozással szemben hiszen hasznuk van abból, hogy sokan náluk adóznak miközben a profitot vagy a jövedelmet nem ott szerzik. Ezért is tűzte napirendjére az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása az adóparadicsomok ügyét.

Pierre Moscovici arra hívja fel a figyelmet, hogy ez egy folyamat, amely sokáig eltarthat, de “2020 felé már képesek leszünk arra, hogy megakadályozzunk olyan pénzügyi műveleteket, melyek a Paradicsom Papírokban szerepelnek”- nyilatkozta Pierre Moscovici az EU pénzügyi biztosa a Le Monde című párizsi lapnak.

II. Erzsébet és Trump emberei is érintettek az új offshore-leleplezésben

0

Ismét rengeteg dokumentumot szivárogtattak ki arról, hogyan mentik a világ legbefolyásosabb és leggazdagabb emberei titokban adóparadicsomokba a pénzüket. II. Erzsébet brit királynő, illetve a Trump-adminisztráció több tagja is érintett a Paradise Papers névre keresztelt dokumentumok szerint. Csakúgy, mint a Panama-papíroknál, itt is előkerültek magyar szereplők.

Több mint 100 médium érintett a nyomozásban, amely befolyásos üzletemberekről, politikusokról, sportolókról és művészekről rántja le a leplet, akik adóparadicsomokban rejtették el a vagyonukat. A dokumentumok két offshore cégtől származnak, és a német Süddeutsche Zeitung szerezte meg őket, amely az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságírószervezettel együtt dolgozta fel az adatokat.

A Paradise Papers néven emlegetett projektből kiderül többek között, hogy:

  • II. Erzsébet magánvagyonából 10 millió fontot fektettek Kajmán-szigeteki alapokba,
  • a Donald Trumpot körülvevő politikusok és tanácsadók kiterjedt offshore-hálózatot működtettek, amelybe még Vlagyimir Putyin orosz elnök köréhez kapcsolható cégtől is érkezett pénz,
  • a Twitterhez és a Facebookhoz orosz állami pénzügyi intézetektől érkeztek dollárszázmilliók,
  • Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pénzügyi tanácsadója Kajmán-szigeteki pénzalapot üzemeltetett,
  • multinacionális cégek, köztük a Nike és az Apple agresszív adóelkerülést folytattak,
  • kiterjedt offshore-hálózaton keresztül tették rá a kezüket az orosz milliárdosok angol futballcsapatokra.

A nyomozást egy éven keresztül 380 újságíró végezte, és a BBC beszámolója szerint a következő héten további leleplezések látnak majd napvilágot.

Csakúgy, mint a 2015-ben közzétett Panama-papíroknál, most is volt magyar résztvevője a munkának: a Direkt36 kutatásai szerint a több mint 13 millió kiszivárgott dokumentumban ismét feltűnnek hazai szereplők. Ezúttal politikusok nem érintettek, de előkerültek információk többek között Nagy István svájci nagykövetről, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozó, tíz éve megszüntetett offshore-cégről, és az iratok tartalmaznak részleteket Soros György offshore-érdekeltségeiről is.
Folytatjuk…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK