Oxfordban tanul tovább Malala Yousafzai

0
873
Forrás: Flckr

„Nagyon boldog vagyok –nyilatkozta a 20 éves Malala Yousafzai, Nobel díjas pakisztáni diáklány Oxfordban, ahol politikatudományi, filozófiai és közgazdaságtani tanulmányokat kezd. 

Oxfordi tanulmányainak a megkezdésével Malala egyik eszményképe, Benazir Bhutto pakisztáni miniszterelnök nyomdokaiba lép. Benazir Bhutto, akinek édesapja is miniszterelnök volt, kétes körülmények között veszítette életét Pakisztánban, ahol az iszlamista fanatizmus olykor a szinte mindenható katonai titkosszolgálat támogatását is élvezi. Mint például a nyolcvanas években, a később Afganisztánban a hatalmat is megszerző tálib mozgalom megszervezésekor. Mint emlékezetes, Oszama bin Laden ott szervezte a szeptember 11-i terrorakciót, majd Pakisztánban élt egy katonai lakótelepen. Ott végeztek vele az amerikai kommandósok 2011-ben.

Malala Yousafzai fiatal lány létére bátran szembeszállt a tálibokkal, akik különösen nagy befolyással rendelkeznek Pakisztán északnyugati részén, ahol iskolába járt. Ezzel kihívta maga ellen a nőket alsóbbrendűnek tartó, őket a konyhába visszaűző tálibok gyűlöletét. Az ő felfogásuk szerint a nők maradjanak csak analfabéták – ám Malala Yousafzai kiállt a nők tanulási jogai mellett.

2012-ben tálibok egállítottak egy iskolabuszt Pakisztán északnyugati részén, s azzal fenyegetőztek, hogy ha Malala Yousafzai nem jelentkezik önként, akkor elkezdik egyenként megölni a lányokat. Malala Yousafzai jelentkezett és főbe lőtték, ám ezt túlélte, majd sikerült eljutnia Angliába, ahol megműtötték.

Birminghamben járt középiskolába, mert hazájában a tálibok újra megfenyegették. 2014-ben megkapta a Nobel békedíjat, most pedig Oxfordban, a világ egyik leghíresebb egyetemén tanulhat tovább.

Deklaráltan továbbra is küzdeni akar a nők jogaiért. Malala Yousafzai csak reménykedhet abban, hogy mire befejezi tanulmányait Oxfordban és haza kíván térni, már nem kell kockára tenni az életét azért, ha azt hirdeti: a nőket is jogok illetik meg a muzulmán államvallású Pakisztánban is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .