Öt év alatt tizenhárman szöktek meg a börtönökből

0
750

2017. október 25-én este a rendőrök Hajdúsámsonon elfogták azt a férfit, aki a Szegedi Fegyház és Börtön III. objektumából szökött meg. Az országos börtönparancsnokság szerint nem éri meg szökni, úgy is elkapnak mindenkit. 

A 38 éves L. József ellen fogolyszökés miatt eljárást indítottak, majd visszavitték a börtönbe. A sikeres rendőri akció után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóközleményt adott ki arról, hogy a fogvatartottakat a rendőrség vagy a büntetés-végrehajtás munkatársai rövid időn belül elfogják, így ezzel plusz börtönéveket kockáztatnak.

Legutóbb a 2017. szeptember 12-én Győrből megszökött rabot szeptember 20-án, míg a szeptember 14-én Nagyfáról – mezőgazdasági munkavégzés közben – engedély nélkül távozó fogvatartottat október 25-én fogta el a rendőrség.

Azt, hogy mennyire nem éri meg a szökés, azzal támasztják alá, hogy az egyik idén megszökött rabnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, de most plusz egy év letöltendő börtönbüntetést kapott. Egy másik elítélt, akinek 3 év volt hátra korábbi jogerős büntetéséből, a fogolyszökés miatt 2 év 6 hónappal tovább marad a börtönben.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint az elmúlt időszak szökéseinek hátterében az áll, hogy egyre több – börtönön kívüli – külső helyen végeznek munkát az elítéltek. A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat naponta külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében, akiknek őrzése, ellenőrzése jelentős feladat. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a büntetésüket.

A korábbi évek szökéseinek vizsgálatakor arra jutottak, hogy a fogvatartottak mindig valamilyen személyes körülményben, családi állapotban beállt negatív változás miatt próbáltak elmenekülni a börtönből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .