Kezdőlap Címkék Szökés

Címke: szökés

Túlélték e az Alcatraz szökevényei?

Több, mint ötven évvel ezelőtt történt a világ egyik leghíresebb szökése a világ leghíresebb börtönéből. A három elítélt további sorsáról akkor sem derült ki semmi, és azóta sem tudunk biztosat róluk. Többen úgy gondolják, hogy túlélhették a nagy télakot.

Az Alcatraz, más néven a Szikla valóban egy szikla, amely a San Francisco-öbölből emelkedik ki. Mindössze néhány sivár kőépület található rajta, ide szállították a leghírhedtebb bűnözőket a múlt század első felében, itt pihente ki magát Al Capone is. A műintézmény harminc évig működött, és ezalatt tizennégy szökési kísérlet történt.

Az egyik, és leghíresebb ezek közül három elítélt, Clarence Anglin, John Anglin és Frank Morris előadása volt, 1962. június 11-én. Ők hárman még egy angliai börtönben találkoztak, ahova hosszú bűnlajstromuk miatt kerültek. Szabadulásuk után áttették a székhelyüket Amerikába, ám nyilvánvalóan hiba csúszott a terveikbe, ha újfent rács mögé kerültek. És azért a Sziklába kötöttek ki, mert mindhárman kíséreltek meg már szökést korábbi kényszerlakhelyeikről.

Az Alcatrazból való szökésük olyan volt, mint amit megírtak abban a bizonyos nagy könyvben, hisz szó szerint keresztülvájták magukat a falon. A történetet rekonstruálók szerint ez a munka nagyjából másfél évig tarthatott, így nem beszélhetünk hirtelen ötletről. A lyukon keresztül egy kihalt folyosóra kerültek, innen a tetőre másztak fel, majd elérve a vizet felfújták a saját készítésű (sic!) gumicsónakjukat, és szépen vízre szálltak. És azóta senki nem hallott felőlük.

Azonnal elkezdődött persze az intenzív keresésük.

Keresték őket a szigeten, a vízben, a szárazföldön. Kerestek csónakmaradványokat, hullákat, bármiféle nyomot, de semmit nem találtak sem akkor, sem pedig azóta.

A történettel foglalkozó szakemberek úgy gondolják, hogy valamikor este nyolc, és éjjel kettő között történhetett mindez. Egy új számítógépes szimuláció most azt mutatja, hogy ha éjfél körül indultak, akkor volt esélyük elérni a partot. A program figyelembe vette a számításnál a tengeráramlatok irányát, a hőmérsékletet, a lehetséges szélirányt, és azt, hogy mindez ötven évvel ezelőtt történt. Viszont ha még pár órát a parton időztek, akkor a körülmények megváltozása miatt nagy valószínűséggel a tengerbe vesztek.

A holland szakemberek által vezetett kutatásban ötven virtuális csónakot indítottak útnak este nyolc és hajnali négy között, így vizsgálva meg egy sor lehetséges menekülési útvonalat. „Feltételezzük, hogy a menekülők tudtak evezni, így a szimulációs programba ezt is belevettük. Nem gondolom, hogy csak úgy sodródtak, ám figyelembe véve az ottani tengeri áramlatokat, az evezés nem elégséges. Őrült szerencsére is szükségük volt ahhoz, hogy partot érjenek. Ha nem az általunk említett időpontban indultak, akkor a dagály kivitte őket a nyílt tengerre, és ha más nem, a kihűlés biztos végzett velük. A San Francisco-i öbölben híresen erősek az áramlatok. Ha abban az időpontban indultak, amit említettem, akkor a dagály-áramlatok irányának megfordulása miatt jóval nagyobb esélyük volt az életben maradásra, mert ekkor a Golden Gate híd felé sodródtak volna.”

De ez az elmélet sem ad magyarázatot arra, hogy ha nem sikerült a tervük, és meghaltak, akkor miért nem találtak soha semmilyen nyomot, ami ezt alátámasztaná. És pontosan ebben bíznak a még élő rokonok és barátok, ez az, ami miatt többen vannak, akik úgy gondolják, hogy akár életben is lehetnek a szökevények.

Megszökött egy rab, felfüggesztettek öt embert

0

Azonnali hatállyal felfüggesztettek öt embert a sopronkőhidai börtönben, miután pénteken megszökött egy rab.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közleménye szerint egy, a börtön foglalkoztatási programjában részt vevő rab szökött meg a munkavégzésének helyszínéről.

A belső vizsgálat első megállapításai alapján

„a személyi állomány több tagjának felelőssége is felmerült”.

A fegyelmi eljárás lefolytatását a BVOP magához vonta. Az országos parancsnok a börtön területén működő gazdasági társaság biztonsági vezetőjét, továbbá három munkáltatási felügyelőt és egy biztonsági felügyelőt azonnali hatállyal felfüggesztette beosztásából.

Újabb Észak-koreai katona szökött át Dél-Koreába

A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint egy viszonylag alacsony rangú észak-koreai katonáról van szó, aki reggel 8.04 órakor a demilitarizált övezet középnyugati részén, sűrű ködben sétált át egyszerűen a déli oldalra, és jelentkezett az egyik őrhelyen. A dél-koreai hatóságok igyekeznek kideríteni, hogy mik a szökevény szándékai.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a hadseregre hivatkozva azt jelentette, hogy a szökést követően észak-koreai katonák – vélhetően a szökevény után kutatva – megközelítették a határvonalat, ezért a dél-koreai katonák mintegy 20 figyelmeztető lövést adtak le. Ez után 40 perccel pedig lövéseket lehetett hallani a határ északi oldaláról, de a határt nem érték el lövedékek.

Idén már a negyedik észak-koreai katona szökött át Dél-Koreába a két országot elválasztó demilitarizált övezeten keresztül.

Legutóbb öt héttel ezelőtt, novemberben szökött át egy észak-koreai katona Dél-Koreába. Ő drámai üldözést követően jutott át a déli oldalra Panmindzsonnál, s több lövés is érte.

Ezzel egy időben a szöuli országegyesítési minisztérium arról adott számot, hogy szerdán két észak-koreai férfira bukkant a dél-koreai haditengerészet, akik szintén közölték, hogy Dél-Koreába akarnak szökni.

Ebben az évben 15 ember szökött át a kommunista diktatúrából Dél-Koreába, háromszor annyian, mint tavaly.

Öt év alatt tizenhárman szöktek meg a börtönökből

0

2017. október 25-én este a rendőrök Hajdúsámsonon elfogták azt a férfit, aki a Szegedi Fegyház és Börtön III. objektumából szökött meg. Az országos börtönparancsnokság szerint nem éri meg szökni, úgy is elkapnak mindenkit. 

A 38 éves L. József ellen fogolyszökés miatt eljárást indítottak, majd visszavitték a börtönbe. A sikeres rendőri akció után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóközleményt adott ki arról, hogy a fogvatartottakat a rendőrség vagy a büntetés-végrehajtás munkatársai rövid időn belül elfogják, így ezzel plusz börtönéveket kockáztatnak.

Legutóbb a 2017. szeptember 12-én Győrből megszökött rabot szeptember 20-án, míg a szeptember 14-én Nagyfáról – mezőgazdasági munkavégzés közben – engedély nélkül távozó fogvatartottat október 25-én fogta el a rendőrség.

Azt, hogy mennyire nem éri meg a szökés, azzal támasztják alá, hogy az egyik idén megszökött rabnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, de most plusz egy év letöltendő börtönbüntetést kapott. Egy másik elítélt, akinek 3 év volt hátra korábbi jogerős büntetéséből, a fogolyszökés miatt 2 év 6 hónappal tovább marad a börtönben.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint az elmúlt időszak szökéseinek hátterében az áll, hogy egyre több – börtönön kívüli – külső helyen végeznek munkát az elítéltek. A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat naponta külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében, akiknek őrzése, ellenőrzése jelentős feladat. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a büntetésüket.

A korábbi évek szökéseinek vizsgálatakor arra jutottak, hogy a fogvatartottak mindig valamilyen személyes körülményben, családi állapotban beállt negatív változás miatt próbáltak elmenekülni a börtönből.

Megszökött egy elítélt a bíróságról

0

A férfi a Győri Járásbíróságról szökött meg, nyolc nappal később elfogták.

A 33 éves férfit korábban többszörös visszaesőként rablásért és más bűncselekmények miatt több mint 12 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Miközben ezt a büntetését töltötte, egy másik ügyben tanúként idézte a Győri Járásbíróság.

A fogvatartott elmondta mondandóját a bíróság előtt, majd miközben az udvaron, az őrrel együtt a rabomobilra várakoztak, meglazította, majd levette a kezéről a bilincset és elfutott.

A szökésért újabb négy évet kaphat a meglévő 12 évnyi büntetése mellé.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK