Kezdőlap Címkék Rab

Címke: rab

Tippeljen, hány telefont foglaltak le a börtönökben!

0

Idén 1680, tavaly 1459 mobiltelefont koboztak el a börtönőrök. A tiltott tárgyakat alapvetően két úton: csomagban vagy látogatáskor próbálják bejuttatni a kapcsolattartók a börtönbe.

Annak ellenére, hogy az ellenőrzések a hatályos jogszabályok és a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságát szolgáló belső normák és szakmai protokollok maximális betartásával történik, a leleményesség nem ismer határokat.

A fogvatartottak és hozzátartozóik mindent elkövetnek, hogy az ellenőrzést kijátszva többek között élelmiszerekbe – jellemzően kolbászba töltve, kenyér, kalács belsejébe rejtve -, borotvahabos dobozba, konzervdobozba, cipőtalpba rejtve juttassanak be telefonkészülékeket. Az elítéltek kedvenc szalámija, kedvenc felvágottja, kedvenc péksüteménye is bajt jelenthet, hiszen számos alkalommal talált a felügyelet ilyen csomagolásban is illegális tárgyat.

Telefon hajkefében Somogyból

A büntetés-végrehajtásban dolgozók tapasztalatai szerint vannak olyan bejuttatásra szánt, új kommunikációs eszközök, amelyek nem nagyobbak például egy pendrive-nál és ráadásul alacsony fémtartalommal bírnak. A találékonyságot pedig jól érzékelteti, hogy borotvahabos flakonban például a kifújt hab helyére rejtenek tárgyakat, amiket prhabbal rögzítenek.

A tiltott tárgyak nagy része csomagban érkezik az elítéltekhez, ezért ezeket mindig alaposan átvizsgálják.

Öt év alatt tizenhárman szöktek meg a börtönökből

0

2017. október 25-én este a rendőrök Hajdúsámsonon elfogták azt a férfit, aki a Szegedi Fegyház és Börtön III. objektumából szökött meg. Az országos börtönparancsnokság szerint nem éri meg szökni, úgy is elkapnak mindenkit. 

A 38 éves L. József ellen fogolyszökés miatt eljárást indítottak, majd visszavitték a börtönbe. A sikeres rendőri akció után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóközleményt adott ki arról, hogy a fogvatartottakat a rendőrség vagy a büntetés-végrehajtás munkatársai rövid időn belül elfogják, így ezzel plusz börtönéveket kockáztatnak.

Legutóbb a 2017. szeptember 12-én Győrből megszökött rabot szeptember 20-án, míg a szeptember 14-én Nagyfáról – mezőgazdasági munkavégzés közben – engedély nélkül távozó fogvatartottat október 25-én fogta el a rendőrség.

Azt, hogy mennyire nem éri meg a szökés, azzal támasztják alá, hogy az egyik idén megszökött rabnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, de most plusz egy év letöltendő börtönbüntetést kapott. Egy másik elítélt, akinek 3 év volt hátra korábbi jogerős büntetéséből, a fogolyszökés miatt 2 év 6 hónappal tovább marad a börtönben.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint az elmúlt időszak szökéseinek hátterében az áll, hogy egyre több – börtönön kívüli – külső helyen végeznek munkát az elítéltek. A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat naponta külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében, akiknek őrzése, ellenőrzése jelentős feladat. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a büntetésüket.

A korábbi évek szökéseinek vizsgálatakor arra jutottak, hogy a fogvatartottak mindig valamilyen személyes körülményben, családi állapotban beállt negatív változás miatt próbáltak elmenekülni a börtönből.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK