Oroszország 20 százalékra csökkenti a gázkapacitást

0
839
Nor_stream Corp.

A Gazprom hétfőn bejelentette, hogy berendezésjavításokra hivatkozva tovább csökkenti a földgáz vezetéken keresztüli továbbítását egy nagy Európába vezető vezetéken keresztül a kapacitás 20 százalékára.

Az orosz állami vállalat a Twitteren közölte, hogy szerdától 33 millió köbméterre csökkenti a Németországba tartó Északi Áramlat 1 vezeték napi áteresztőképességét és azt is, hogy leállítja a turbinát javítás miatt. Klaus Mueller, a német hálózati szabályozó hivatal vezetője megerősítette, hogy az áramlás várhatóan felére csökken.

A szállítások a kapacitás 40%-án álltak, miután az Északi Áramlat 1 a múlt héten 10 napos tervezett karbantartást követően újraindult. A német kormány visszautasította azt az elképzelést, hogy technikai okok további gázcsökkentéshez vezetnének.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök aljas játékot játszik

– mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter a dpa hírügynökségnek.

Megpróbálja gyengíteni Ukrajna támogatottságát, és éket verni társadalmunkba. Ennek érdekében bizonytalanságot szít, és felhajtja az árakat. Ezt egységesen és koncentrált fellépéssel ellensúlyozzuk.”

A földgázt az ipari termelés fenntartására, az áramtermelésre és a lakások fűtésére használják télen. Egyre nagyobb aggodalmak merülnek fel egy esetleges recesszióval kapcsolatban, ha Európa nem takarít meg elegendő gázt, és nem lesz elegendő a hideg hónapok  átvészeléséhez szükséges mennyiségben betárolva. Az energiaárak hónapok óta ismét ugrásszerűen emelkednek, miután a Gazprom bejelentése felpörgeti az inflációt, ami visszafogja az emberek vásárlóerejét.

Az új csökkentés nem lehet meglepetés – mondta Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel agytröszt energetikai szakértője.

Oroszország stratégiai játékot játszik. Az amúgy is alacsony áramlások ingadozása jobb, mint a teljes megszakítás, mivel manipulálja a piacot és optimalizálja a geopolitikai hatást”

– mondta.

Oroszország leállította vagy csökkentette a földgázt az Európai Unió egy tucat országában. A cél az, hogy most kevesebb gázt használjunk fel a téli tároláshoz, az EU azt javasolja a tagállamoknak, hogy a következő hónapokban önként 15%-kal csökkentsék felhasználásukat. Arra is törekszik, hogy felhatalmazást kapjon arra, hogy a 27 tagú blokkban kötelező megszorításokat írjon elő, ha fennáll a súlyos gázhiány vagy nagyon nagy kereslet veszélye.

Spanyolország és Portugália azonban azt mondta, hogy elutasítja a kötelező csökkentéseket, rámutatva arra, hogy kevés az energiakapcsolat Európa többi részével, és az orosz gáz felhasználása messze elmarad az olyan országoktól, mint Németország és Olaszország vagy Magyarország. A diplomaták a keddi rendkívüli értekezlet előtt azon igyekeztek, hogy megtalálják az EU egységét biztosító megoldást.

A Gazprom új csökkentése növeli a nyomást az EU energiaminisztereire, hogy „ésszerű” megállapodást kössenek” – mondta Tagliapietra. Az ezzel kapcsolatos lépéseket nem lehet tovább halogatni.”

Oroszország a közelmúltban Németország gázellátásának mintegy harmadát adja.

A kormány a múlt héten közölte, hogy a gázáramlás visszaesése megerősítette, hogy Németország nem támaszkodhat az orosz szállításokra, és bejelentette, hogy megerősíti a gáztárolási követelményeit, és további intézkedéseket tesz a készletek megőrzése érdekében.

A Gazprom korábban kérdéseket tett fel az Északi Áramlat 1 feszültségeinek középpontjában álló második turbina visszatérésével kapcsolatban, mondván, hogy nem elégedett a kapott dokumentumokkal.

Június közepén kezdetben 60%-kal csökkentette a gázvezetéken áthaladó gázáramot, állítólagos műszaki problémák miatt. az alkatrész, amelyet a Siemens Energy partnere Kanadába küldött nagyjavításra, és amelyet a szankciók miatt nem lehetett visszaküldeni.

Kanada engedélyezte, hogy a csővezeték oroszországi végén lévő kompresszorállomás turbináját Németországba szállítsák. A német kormány ezt közölte is az orosz féllel.

Ezután  az orosz energiavállalat azt állította, hogy a Gazprom számára továbbra is megoldatlanok az EU és a brit szankciókkal kapcsolatos kérdések.

Később a cég Twitteren közölte, hogy leállít még egy, a Siemens Energy által gyártott gázturbinás motort.

Németország szerint minden felet tájékoztattak arról, hogy az eredeti részre nem vonatkoznak uniós szankciók. A Siemens Energy szerint a turbinák karbantartása rutin intézkedés, és az elmúlt 10 évben nem történt jelentős komplikáció – jelentette a dpa.

Hiányoznak viszont az oroszországi behozatalhoz szükséges vámokmányok – áll a Siemens Energy közleményében, hozzátéve, hogy ezt az információt csak az az orosz fél adhatja meg. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .