Oroszok köröznek az INA felett

0
785

A Mol változatlanul kész eladni a horvát INA-beli részesedését, amiért már be is jelentkezett a Kreml-közeli Rosznyefty. A horvát állam pár napja elvesztette az INA-ért indított pert, de nincs pénze visszavásárolni. Az INA idén rekordnyereségre számít, ami tovább emeli az árat.

A Mol megerősítette, hogy kész eladni csaknem 50 százalékos részesedését a horvát INA olajvállalatban. Legutóbb hétfőn reggel a magyar cég jogi igazgatója beszélt erről az állami tévében: Kara Pál, a Mol-csoport jogi igazgatója emlékeztetett arra, hogy nyitottak részesedésük eladására. Az igazgatótanács 2013-ban kinyilvánította, hogy az INA vagy piacgazdasági alapokon működik, vagy pedig a horvátok kivásárolják a magyar részesedést. Hozzátette, hogy a folyamat azóta is tart, a Mol kész a tárgyalásra, „nagy türelemmel és tisztelettel” várják a horvát fél ajánlatát.

A horvát kormány(ok) évek óta – elsősorban belpolitikai érdekből –

meg-megújuló küzdelmet folytatnak a 2003-tól fokozatosan felvásárolt INA-rész visszaszerzéséért.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé. Vagyis két kisebbségi tulajdonos áll egymással szemben.

A horvát állam múlt pénteken végleg elbukta a lassan négy éve, 2014 elején indított pert, amelyben azt állították, hogy az irányítói jogot korrupcióval szerezte meg a Mol (ez ügyben büntető per is indult Hernádi Zsolt Mol-vezérrel szemben, eddig sikertelenül), továbbá a magyar cég nem teljesítette a 2003-as szerződésben vállaltakat.

A horvátok tavaly év végén jelentették be többedszer, hogy szeretnék kivásárolni a Molt az INA-ból, de ez a szándékuk mindmáig nem öltött testet, mert a költségvetésnek nincs pénze a becslések szerint is

legalább milliárd euró nagyságú vételárra.

Idén augusztusban a kormány közölte, hogy befektetési tanácsadót keres a Mol kivásárlásához. Ennek lehetséges forrásául a Horvát Elektromos Művek 25 százalékos részvénycsomagjának eladását jelölték meg ottani lapjelentésekben (ellenkező esetben az államadósság terhére kölcsönből vennék meg).

Most pedig a Kremllel kitüntetett viszonyt ápoló orosz Rosznyefty vezetője jelentkezett be a Mol-részesedésért (amióta tart a kötélhúzás, folyamatosak a hírek az állítólagos orosz terjeszkedési szándékról). Szombaton Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak nyilatkozott arról, hogy a Mol részesedését szívesen átvennék, ha a horvát kormány új stratégiai partnert keres.

Secin szerint az INA klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat – mondta, majd hozzátette: „a mi szempontunkból két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító”. A vita a horvátokkal éppen a sziszeki üzem miatt zajlik, mert a Mol szerint a finomító annyira nem hatékony, hogy inkább bezárná az anyacég. Secin szerint azonban nincs szükség erre. A Rosznyefty azt ígéri, hogy modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni.

Az INA árát csak felfelé nyomja, hogy idén júliusban rekord féléves bevételről számolt be a cég: az év első hat hónapjában 850 millió kunát (35 milliárd forintot) meghaladó nettó nyereségre tett szert.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .