Orbán tovább pávatáncol a Néppárt asszisztálásával – nyilatkozatok

0
1083
facebook

HírTV:

„Nem zárják ki a Fideszt és nem is függesztik fel a néppárti tagságát. A Fidesz úgy döntött, hogy egy ideig önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában.”

Orbán sajtótájékoztató:

Orbán sajtótájékoztatója

Közzétette: Jávor Benedek – 2019. március 20., szerda

Mszp

„Alább küldjük Önöknek Tóth Bertalan pártelnök, frakcióvezető Facebook-posztját amelyben arra reagál, hogy a Fideszt felfüggesztették a Néppártban.”

„A Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét, Magyarország viszont nem veszítheti el! Mostantól nekünk kell megvédenünk Magyarország érdekeit az Európai Unióban, mert Orbán Viktor erre már nem képes.”

Demokratikus Koalíció

ELDŐLT!
Véget ért Orbán pávatánca. Felfüggesztette a Néppárt a Fidesz tagságát. Az európai magyarok pontosan tudják:

A májusi EP-választás tétje az európai uniós tagságunk. Üzenjük: Európa, MARADUNK!

Orbán mehet, de Európa, üzenjük: mi MARADUNK! – Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője és Dr. Molnár Csaba a párt EP-képviselője élőben jelentkezett az Európai Parlamentből Orbán Néppártból való kitevése után.

Momentum Mozgalom

Orbán ma veszített, de ha nem vagyunk résen, Magyarország is veszíthet. Több ezer milliárd forintot alsó hangon.

Európa konzervatív pártszövetsége, az Európai Néppárt a mai napon – 8 évnyi fáziskéséssel – ítéletet hirdetett, hogy egész Európa megértse: Orbán Viktor és a Fidesz nem keresztény és nem konzervatív, hanem egy Európa-ellenes szélsőség.

Európának elege lett abból, hogy a magyar kormányfő EU-s pénzekből vált Magyarország leggazdagabb emberévé. Hogy azt a 12 ezer milliárd forintot, amit Magyarország 2004 óta kapott az EU-tól, ellopták, vagy elherdálták. Elios, Mészáros néven futtatott Orbán-vagyon , kisvasutak, vadászházak, kilátók, ésatöbbi. Európának elege lett, ezért pedig súlyos árat fizetünk mindannyian: jóval kevesebb EU-pénzhez fog jutni Magyarország a jövőben.

Orbán Viktor és a Fidesz a felfüggesztés ideje alatt gyakorlatilag küszöbön kívülre kerül pártcsaládjában. Kimondhajtuk, hogy amíg ő a magyar kormányfő, Magyarországnak egyre rosszabb lesz az érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban. Az EU-s választásokat követően Orbán Viktor miatt elzárhatják az EU-s pénzcsapokat, ami nélkül nincs magyar gazdasági növekedés: válsághelyzet elé nézünk.

Nem kívánhatjuk ezt a tragédiát Magyarországnak.

Be kell bizonyítanunk május 26-án, hogy a Fidesz nem egyenlő Magyarországgal. Hogy többségben vannak az Európa-párti, jövőbe tekintő, tisztességes magyarok! Mi azért fogunk dolgozni a pártcsaládunk megbecsült tagjaként, hogy az EU-s pénzeket Magyarország megkapja, és azokat a magyarok egészségére, oktatására, és munkakörülményeire fordítsuk. Hosszú és egészséges életet, korszerű tudást, jól fizető munkahelyeket akarunk! Ez a magyar jövő három pillére.

Ideje befejeznünk a háborúzást és azért dolgoznunk, hogy Magyarország nyerjen Európában, és Európa nyerjen Magyarországgal. – Fekete-Győr András

LMP

Eső után köpönyeg: az LMP álláspontja szerint a magyar emberek szempontjából irreleváns, hogy mire jutott egymással a Fidesz és a Néppárt. A Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem hajlandó és nem is képes a magyar emberek képviseletére az Európai Parlamentben. A Néppárt pedig azt bizonyította, hogy ugyan megrémült attól, hogy az EP-kampányát alááshatja a Fidesz negatív megítélése, de még a saját belső problémáinak megoldására is képtelen, miközben éveken át elnézte, és ezzel legitimálta a Fidesz elfogadhatatlan intézkedéseit. Mindezzel csak még egyértelműbbé vált, hogy nem lehet az Európai Néppártra bízni Európát. 

Az LMP meggyőződése, hogy a Néppárt az európai intézményeket irányító koalíció meghatározó szereplőjeként felelős azért, hogy az elmúlt évtized két nagy válságát, a 2008-as gazdasági világválságot és a 2015-ös migrációs krízist sem tudta megfelelően kezelni az EU. Teljesen egyértelmű, hogy egy olyan nemzetközi helyzetben, amikor alapvetően kell újrafogalmaznunk az Európai Unió és benne a magunk szerepét, nem lehet a 20. századi hatalmi technikázást folytatni. Elég volt abból a politikai gyakorlatból, amelynek részeként mind a Fidesz, mind az Európai Néppárt arra törekedett, hogy kiszolgálják a multinacionális vállalatokat és érvényesítsék a saját szempontjaikat a különféle európai pozíciókat kapcsán.

Politikai közösségünknek alapvetése, hogy a 21. században ne a multiérdekek határozzák meg a jövőnket. A zöldek Európában azon dolgoznak, hogy a tőke helyett az emberek Európáját építsük: érdemi, fenntartható megoldásokat kínáljunk fel az előttünk álló új kihívásokra, amelyek közül a legjelentősebb hatással a klímaváltozás van az életünkre. Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz!

Liberálisok

Sajnáljuk, hogy megfutamodott és kompromisszumot kötött a Fidesszel a néppárt

A Magyar Liberális Párt sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Néppárt megfutamodott, és nem zárta ki a Fidesz a pártcsaládból. Azok után, hogy a Fidesz a Manfred Weber csúcsjelölt által felállított feltételekből egyet sem teljesített, a kereszténydemokrata értékrendet képviselő néppártnak egy lehetősége lett volna: szakítani Orbán Viktor kirekesztésre és gyűlöletkeltésre építő politikájával. A felfüggesztéssel azonban az Európai Néppárt nem csak azt kockáztatja, hogy elárulja a demokrácia, a szolidaritás, az európai integráció és a keresztény értékek igazi híveit, de azt is, hogy a pártcsalád végérvényesen elveszíti néppárt jellegét. 

A Liberálisok remélik, hogy a vizsgálat után a néppárt végleg szakít a Fidesszel, és oda szorítja Orbán Viktort, ahová való: Európa politikai szemétdombjára. Máskülönben a Fidesz elnöke tovább folytatja Európa-ellenes ámokfutását a legnagyobb európai pártcsaládon belül, amely kifelé vezetné Magyarországot az Európai Unióból. Nekünk azonban meggyőződésünk, hogy a magyar emberek a Fidesszel szemben továbbra is hisznek az európai értékekben, és részesei akarnak maradni az európai közösségnek. A magyarok többsége elutasítja Orbán szélsőséges, Moszkva-barát politikáját, amely Európa perifériájára sodorta hazánkat.

A Fidesz kiebrudalásával Magyarország pozíciója jelentősen rosszabb lesz az új uniós költségvetés kialakítása során. A Fidesz tagságának felfüggesztésével Magyarország gyengébb és kiszolgáltatottabb ország lesz. A május végi EP-választáson és az önkormányzati választáson világos üzenetet küldhetünk Orbánnak: Nem hagyjuk, hogy a Fidesz kudarcának az árát velünk fizettessék meg! Nem kérünk az EU-ellenes uszításból és a megosztásra építő politikából! Nemet mondunk a Fidesz Európa-ellenes politikájára idén tavasszal és ősszel is!

Párbeszéd

Szabó Tímea

„Anyu, nem a tanító bácsi adta az intőt, hanem én magam kértem, mert én így találtam helyesnek!”

Jávor Benedek

Mielőtt a kormányzati válságkommunikáció megpróbál valami mást elhitetni:

1. Orbán blöffjátéka véget ért, lenézte és alábecsülte azokat a kereszténydemokrata értékeket valóban komolyan vevő pártokat (a „hasznos idiótákat”), akik ma ritka nagy pofont (sallert és kokit) osztottak ki neki.

2. Ami most történik, akármit ír a magyaridőknemzet, nem Orbán terve. Az ő terve a Néppárt jobbra húzására ma megbukott. Még vakargathatják egymást a Néppárt tényfeltáró delegációjával, de ez a hajó elment, Orbán mostantól a B, C és D terveket hajtja végre, kényszerből.

3. A Néppárt továbbra sincs túl ezen a vajúdáson.Továbbra is rájuk vetül a Fidesz kínos, kellemetlen és vészterhes árnyéka, amit maguk előtt görgetnek teherként az egész választási kampányban.

4. Akinek az EPP pedig mindezt köszönheti, Manfred Weber, hatalmas koloncot hurcol ezzel a lábán, és a Fidesz története jó eséllyel a bizottsági elnöki pozícióba kerül neki végül.

Jobbik

A Fidesz országvesztő hazárdjátéka újabb állomásához érkezett

A Jobbik Magyarországért Mozgalom sajnálattal értesült a Fidesz országvesztő hazárdjátékának újabb epizódjáról. Még ha az Európai Néppárt meg is engedte a Fidesznek, hogy szégyenteljes helyzetét valamiként szépítendő „önként” beleegyezhessen tagsági jogainak felfüggesztésébe, egyértelmű, hogy ma a Fidesz megtette első konkrét lépését az Európai Unió elhagyására.

Az Európai Néppárt komoly figyelmeztetést adott Orbán Viktornak, ám a miniszterelnök úgy tűnik, hogy nem tanult ebből sem és a szavazás óta eltelt pár órában ismét sikerült bebizonyítania, hogy egyedül saját önhittsége jelent számára valamit. Azonban Orbán és a Fidesz felelőtlen politikájának hatásait sajnos minden magyar ember a saját bőrén fogja érezni: az Európai Néppártban való felfüggesztés miatt ugyanis a magyar kormánypárt olyan kérdésekben vesztette el érdekérvényesítő képességét, mint az Európai Unió következő költségvetésének megalkotása. A Fidesz asztalborogatásának eredményét pár hónapon belül az ezermilliárdokkal csökkenő támogatásokban fogjuk látni. Veszélybe kerülnek az agrártámogatások, a fejlesztési beruházások, az autópálya-építések és az egészségügyi fejlesztések. Mindezek fényében azonnal vészforgatókönyvet kell kidolgoznia az Országgyűlésnek hazánk gazdasági működőképességének megőrzésére, a magyar gazdák megmentésére, a reménytelen helyzetbe sodródó magyar vidék megvédésére arra az átmeneti időszakra, amíg Orbán Viktor van kormányon.

Értékelve a körülményeket a Jobbik aggodalmát fejezi ki afölött, hogy a hisztis gyermek módjára viselkedő Orbán nem csak a Fidesz szövetségesi rendszerét, de hazánk európai uniós tagságát is kész kockára tenni saját rövidtávú hatalmi érdekeiért.

A Jobbik továbbra is felelős politikát kíván folytatni és mindent meg kíván tenni, hogy a magyar emberek minél kevésbé érezzék a kormány politikájának negatív következményeit. Mi egy igazságos és biztonságos Európában, valamint egy szabad, kiszámítható mindennapokat biztosító Magyarországban hiszünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .