Orbán lobbistája az amerikai titkosszolgálat élén

0
1379
Facebook

Orbán dollár százezrekkel megfizetett lobbistája kerül ideiglenesen az amerikai titkosszolgálat élére, mivel ő feltétlen kiszolgálója Trump elnöknek, míg a leváltott főnök emberei ennek a követelménynek nem feleltek meg.

Richard Grenell berlini nagykövetet nemrég nevezte ki a hírszerzés igazgatójának Donald Trump. Az elnökkel nemigen szimpatizáló Washington Post kicsit utánanézett a berlini nagykövet múltjának hiszen a titkosszolgálatok igazgatói posztja fontos megbízatás, amely az elnök  és a szolgálatok kapcsolatát biztosítja. Az impeachment eljárás során a szolgálatok néhány magas beosztású tagja olyan vallomást tett eskü alatt, amely kedvezőtlen volt Trumpra nézve. Az elnök ezért fejezte le a titkosszolgálatokat, és így került – komoly titkosszolgálati tapasztalatok nélkül – Richard Grenell az igazgatói posztra.

Az Orbán kormánynak is lobbizott Washingtonban

Richard Grenell cége, a Capitol Media Partners, többszázer dollárt kapott azért, hogy Washingtonban republikánus képviselőknél lobbizzon a magyar kormány érdekében. Richard Grenell a cégét csak akkor szüntette meg amikor Donald Trump nagykövetté nevezte őt ki.

Orbán Viktor egykori miniszterét, Fellegi Tamást bízta meg azzal, hogy amerikai partnereken keresztül igyekezzen befolyásolni az USA politikáját a magyar kormánynak kedvező irányban. Amióta Donald Trump az elnök /2016/, ez sokkal könnyebben megy, Obama elnök idején Washingtonban gyanakvással néztek Orbán Viktor kormányára. Ezért is volt az, hogy Orbán Viktor az elsők között jelentette ki Európában, hogy ő bizony Donald Trumpot szívesebben látná a Fehér Házban mint Hillary Clintont.

Míg Obama elnök nem fogadta a Fehér Házban Orbán Viktort addig az USA jelenlegi elnöke igen. Igaz, hogy ezt a hírek szerint nem az Egyesült Államokban a magyar kormány mellett lobbizó cégek érték el hanem Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .