Orbán jó választási propagandát lát az EP jelentésének bírálatában

0
726

Ezt mondta egy magát megnevezni nem kívánó magasrangú Fidesz-es vezető a Politico című brüsszeli lap tudósítójának. Mindezt annak kapcsán írta meg a tudósító, hogy Judith Sargentini, az Európai Parlament jelentéstevője három napot Magyarországon töltött.

A holland képviselőnő, aki a Zöldek pártjához tartozik, nem kívánta nagy dobra verni a látogatást, de nem akarta úgy megírni a jelentést, hogy “ne nézett volna bele az emberek szemébe”. Járt Röszkén a tranzit zónában, ahol olyan migráns fiatalokkal találkozott, akik magányosak voltak és “inkább meg kellett volna ölelni őket és nem szögesdrót mögött tartani”. Judith Sargentini találkozott a CEU vezetőivel és diákjaival. Ezenkívül emberjogi szervezetekkel tárgyalt, valamint a roma kisebbség képviselővel.

Még el sem hagyta Magyarországot, de Szijjártó Péter külügyminiszter megtámadta mondván, hogy

Judith Sargentini a “Soros hálózat embere”.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben arról beszélt, hogy ha Magyarországot akarják támadni a nagyhatalmak, akkor erre az Európai Parlamentet használják fel.

Mi lesz a Sargentini jelentéssel? Márciusra kell ezt letennie az asztalra. Aztán júniusban szavazhat róla az Európai Parlament jogi és belügyi bizottsága. Ezt követően szeptemberben kerülhet az Európai Parlament elé. Az EP dönthet a hetedik cikkely alkalmazásáról. Ez jogi atombombát jelent vagyis a tagállam jogainak a felfüggesztését. Vajmi kevés esélye van a sikerre. A brüsszeli bizottság bevetette ezt a jogi fegyvert Lengyelországgal szemben. Orbán Viktor miniszterelnök rögtön közölte, hogy nem szavazza azt meg! Minthogy egyhangú szavazás szükséges, ezért a hetes cikkely alkalmazása nem látszik valószínűnek sem Magyarország sem pedig Lengyelország esetében.

Mégis komoly presztízsveszteség lenne Orbán Viktornak.

Akinek komoly támogatói is vannak a Néppártban, mely a legerősebb frakció az Európai Parlamentben. Itt van például Horst Seehofer, aki meghívta Orbán Viktort a CSU csúcsra. A bajor miniszterelnök ott kijelentette: Orbán Viktor teljes mértékben betartja a jogállam követelményeit! Számíthat a magyar miniszterelnök az új osztrák kancellár, Sebastian Kurz támogatására is. Ezért Orbán Viktor nem tart különösebben a Sargentini jelentéstől – állapítja meg a Politico. Jó alkalom viszont arra, hogy a magyar kormányfő folytassa propagandáját Brüsszellel szemben, amely szavazatokat hozhat a választásokon, melyeket áprilisban tartanak Magyarországon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .