Orbán győzelemként ünnepli a felfüggesztést

0
719
wikipedia

A Bloomberg beszámol arról, hogy Orbán Viktor győzelemként igyekszik hazai szavazóinak láttatni a felfüggesztették pártja tagsági jogait. Az arcmentő kísérlettel a kormánypárti média politikai vereség helyett akként próbálja beállítani a történteket, hogy a Fidesz saját önkéntes döntése volt a felfüggesztés. – írja az amerikai hírügynökség.

A Bloomberg véleménye szerint a végleges döntés elhalasztása mögött az húzódik , hogy ha az Európai Néppárt a májusi európai parlamenti választáson elég mandátumot szerez, akkor koalícióra léphet a szocialistákkal, a liberálisokkal vagy a zöldekkel Orbán támogatása nélkül is. Ha nem, akkor rászorul a voksokra nehogy az euroszkeptikus erőkkel fenekestől  felforgathassák az unió működését.

A tagság befagyasztása válasz arra, hogy Orbán lerombolja a demokratikus normákat, ellenez mindenfajta bevándorlást és támadja az uniós intézményeket, illetve vezető politikusokat rágalmaz, bírál. Egyben viszont jelzi, hogy az EU vezetése az eddiginél jobban el van szánva, hogy leszámoljon az unióellenes ideológiával.

A hírügynökség által megkérdezett szakértők figyelmeztetik a Néppártot, hogy a választások után meghozandó döntésnél azt is figyelembe fogják venni, Orbán további néppárti jelenléte mennyire késztetné a liberálisabb tagpártokat a néppárti család elhagyására. A Bloomberg kitér arra is, hogy az európai parlamenti választások után felgyorsulnak azok a tárgyalások, amelyek a következő hét évre szóló uniós költségvetésről szólnak. Ha Orbánt kizárják a Néppártból, nehéz jó megállapodást kötnie a Magyarországnak járó uniós támogatások ügyében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .