Orbán és a földgáz kereskedelem

0
960
twitter.com

Négyszer drágábban adják el a földgázt az európai kereskedők mint amennyiért veszik. Hatalmas hasznot zsebelnek be az enregiaválságból ezek a gázkereskedők – köztük a Svájcban bejegyzett MET is, melyben Orbán Viktornak is van érdekeltsége.

Miért méregdrága az olcsó amerikai földgáz Európában?

Átlagosan négyszer annyiba kerül az amerikai földgáz az európai kikötőkben mint az Egyesült Államokban. A brüsszeli bizottság dolgozik a gázársapkán, de több tagállam, így például Németország attól tart, hogy ebben az esetben a gázkereskedők másnak adnák el a szállítmányukat. Ezek a gázkereskedők az igazi haszonélvezői a válságnak.

“A termelésünk 90%-át kereskedőknek adjuk el” – nyilatkozta a brüsszeli Politiconak a cseppfolyósított földgáz legnagyobb exportőre  az Egyesült Államokban. Corey Grindal, a világkereskedelmi részleg igazgatóhelyettese a Cheniere Energynél, elmondta azt is, hogy ezeknek a gázkereskedőknek a jó része nem amerikai hanem európai. Az amerikai óriás a cseppfolyósított földgáz 70%-át adja el az idén Európának.

Milyen áron?

Henry Hubnak nevezik az eladási árat, és ez jelenleg 6 dollár egymillió brit hőegységre. A Cheniere ehhez képest mennyit számol? Jelenleg átlagosan a 6 dolláros ár 115%-át plusz 3 dollárt. Így jön ki 33 dollár egy megawatt órára. Mennyi ez Európában? 119 dollár!

Ha az Európai Unió bevezetné a gázársapkát, akkor átirányítanák a cseppfolyósított földgázt Ázsiába?

“Nem, mert számunkra fontosak a hosszútávú szerződések”.

Vagyis, ha valaki cserbenhagyja a fogyasztóit a téli fűtési szezon kellős közepén a magasabb profit reményében, akkor sokat kockáztat.

Macron az USA-t bírálja

“Azok között az országok között, melyek Ukrajnát támogatják a háborúban, két csoportot lehet megkülönböztetni a gázpiacon: az egyik drágán vásárol, a másik, amely nagyon magas áron ad el. Az Egyesült Államok olcsón állít elő földgázt, melyet nekünk drágán ad el. Nem hiszem, hogy ez baráti magatartás lenne” – jelentette ki a francia elnök üzletemberek egy csoportja előtt.

Macron úgy tett mintha nem tudná: a legnagyobb gázkereskedő ebben az üzletágban épp a francia Total.

A cég pénzügyi igazgatója azzal dicsekedett nemrég, hogy több 10 millió tonna cseppfolyósított földgázra van hosszú távú szerződésük az Egyesült Államokban, és ily módon döntő szerepet játszhatnak a piacon.

“Egyetlenegy ilyen cseppfolyósított földgáz szállítmány 80-100 millió dollárt ér. Így képesek vagyunk arra, hogy optimálisan osszuk el a piacon a cseppfolyósított földgázt. Ez új korszakot jelez a TotalEnergies történetében” – mondta Jean-Pierre Sbaire, pénzügyi igazgató.

A spanyol Naturgy is szépen pénzel a válságból. 5 millió tonna cseppfolyósított földgázra van hosszútávú szerződése a legnagyobb amerikai exportőrrel. A cég legutóbbi féléves jelentésében azt írta, hogy ötszörösére nőtt a bevétele a gázkereskedelemből a tavalyi évhez képest. Ennek fő oka az, hogy nagyon megnőtt az amerikai eladási és az európai vételi ár közötti különbség.

Korábban ezek a hosszútávú szerződések gyakran veszteségesek voltak. A spanyol Iberdrola ezért eladta az amerikai szerződését a Pavilion Energy nevű ázsiai gázkereskedőnek, amely most degeszre keresi magát az energia válság idején.

Az amerikai cseppfolyósított földgáz a szabadpiacon kel el, míg a közép-keleti exportőrök ragaszkodnak a hosszútávú szerződésekhez. Ez azt jelenti, hogy nem lehet ráígérni a Kínába szállított cseppfolyósított földgázra.

“Mi csak a saját exportunkat tudjuk ellenőrizni, szeretnénk segíteni európai barátainknak, de az Egyesült Államokban a gázkereskedelem teljesen szabad” – nyilatkozta a Politiconak a legnagyobb amerikai exportőr világkereskedelmi igazgató helyettese.

A globalizáció ellenes harc hőse a globális kereskedelmen nyerészkedik

A Svájcban bejegyzett MET, melyet a MOL és az oroszok alakítottak meg, remekül pénzel az energiaválságból, melyet Putyin háborúja vitt a csúcsra. Az olcsó orosz források helyett immár tenegertúlról kell importálnia Európának, amely ebbe belegebed. Magyarország sem tudja még, hogy miből fizeti ki a 14 milliárd dolláros energiaszámlát, mely a válság előtt 4 milliárd volt.

Orbán Viktor kormányfőnek emiatt fájhat a feje. Orbán Viktornak, a MET részvényesének nincs miért aggódnia…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .