Orbán: egy korábbi kormány bűnt követett el a zsidókkal szemben

0
955
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Magyarország egy korábbi kormánya bűnt követett el, amikor nem védte meg zsidó állampolgárait, és ez többé nem fordulhat elő – mondta Orbán Viktor, miután fogadta Benjamin Netanjahút. Az izraeli miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy ők a jövőbe tekintenek.

A kölcsönös tisztelet a kapcsolatok alapja, Magyarország is ezt követi – mondta a két miniszterelnök tárgyalása utáni nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor kedden kora délután. Jelentős zsidó kisebbség él Magyarországon, amelynek biztonságát a kormány garantálja, nulla toleranciát követ az antiszemitizmussal szemben – mondta Orbán. Magyarország egy korábbi kormánya bűnt követett el, amikor nem védte meg zsidó állampolgárait a második világháború idején, és ez soha többé nem fordulhat elő – jelentette ki a kormányfő. Az antiszemitizmus erősödését Európában meg kell fékezni – tette hozzá.

Magyarország elismeri Izrael jogát az önvédelemre, és ezt várja el saját maga számára is

– hangsúlyozta még Orbán Viktor. A kétoldalú kapcsolatokról azt mondta a kormányfő, hogy a szokásos diplomácia helyett üzleti alapú együttműködést fognak követni, projektek formájában.

Benjamin Netanjahu személyében elkötelezett hazafit fogadott Magyarország – hangsúlyozta Orbán, hozzátéve: a hazafias országok a sikeresek.

Az izraeli kormányfő éppen csak érintette a történelmi eseményeket: mint fogalmazott, a múlttal tisztában vannak, a jövőbe tekintenek. Benjamin Netanjahu közölte, hogy a tárgyaláson szó esett a helyi zsidó közösség aggályairól, és megköszönte Orbán szavait, továbbá a kiállást Izrael mellett. Magyarország élharcosa azon államoknak, amelyek fellépnek az antiszemitizmus ellen – mondta még Netanjahu.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .