Megtörténhet-e, hogy Nemanja Nikolić sorozatos mellőzése miatt kell majd lemondania Bernd Storcknak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának? Hiszen fejcsóválva és értetlenkedve veszi tudomásul azt a közvélemény, mikor az egyik legjobb formában levő játékos nem fér be a nemzeti együttesbe.

A szövetségi kapitányok, amikor ilyen döntést hoznak, legtöbbször azzal érvelnek, hogy az ő taktikai elképzelésükbe nem illik bele a sportoló játéka, ezért, ha meg is hívják a válogatottba, ott csak mellékszerepeket szánnak neki, s sokszor csak pár percet tölthet a pályán.

Ez a helyzet testközelből ismerős a zentai származású Nemanja Nikolićnak, aki hiába lövi a gólokat immár négy éve hétről hétre, amióta Bernd Storck a magyar válogatott szövetségi kapitánya, epizódszerepeket kap a válogatottban. Nikolić a 2013/2014-es és a 2014/2015-ös idényben magyar gólkirály volt a Videoton színeiben, egy évvel később a lengyel Ekstraklasában bizonyított, ahol szintén a legtöbb gót lőtte (28 találat), sőt a Lengyel Kupában is ő volt a legeredményesebb. Tavaly Lengyelországban 2016-ban pedig az Év labdarúgója díjat is kiérdemelte. Január 1-től a Chicago Fire együttesét erősíti.

A tengerentúlon is kalapot emelnek a teljesítménye előtt, ugyanis 18 találkozón 16-szor volt eredményes, így a góllövőlista első helyén áll, s bekerült a Real Madrid ellen pályára lépő ligaválogatottba, vagyis az all star csapatba is.

Mindezek ellenére a válogatottban a német kapitány nem igazán számít rá, inkább Szalai Ádámnak szavaz bizalmat, korábban pedig Priskin Tamás és Németh Krisztián is előrébb szerepelt a csatárok rangsorolásában Storck listáján.

Nikolić 25 évesen és 9 hónaposan mutatkozott be a magyar válogatottban, amikor az Egervári Sándor által irányított együttest Hollandia 8:1-re győzte le. A következő meccsen, Andorra ellen is pályára lépett, s a magyar válogatott mindkét gólját ő szerezte.

Pintér Attila az Észak-Írország elleni találkozón 45 percet adott neki, s utána következett Dárdai Pál, aki összesen 242 percet játszatta Nikolićot az öt Eb-selejtezőn és a két felkészülési mérkőzésen, ami meccsenként 34,5 perces átlagnak felel meg, vagyis ennyi bizonyítási lehetőséget kapott a csatár a pályán.

Aztán 2015. július 20-án jött Bernd Storck, ő 16 mérkőzésre küldött meghívót a zentai származású csatárnak, de ebből hat alkalommal egy percnyi szerepet sem szánt neki a pályán, Nikolić ugyanis hatszor csak a padot melegítette.

A tizenhat találkozón a középcsatár összesen 351 percet kapott, ami meccsenként nem egész 22 percet jelent.

A kép Nikolić szemszögéből még sötétebb, ha hozzátesszük, hogy a Norvégia elleni pótselejtezős párharcban nem lépett pályára, s ugyanez volt a helyzet a kontinensbajnokságon is Ausztria, illetve Portugália ellen. Az Európa-bajnokságon Nikolićot Izland ellen a 66. percben küldte pályára Storck, s a csatár beadásából született meg a magyarok nagyon fontos egyenlítő gólja a találkozó utolsó másodperceiben. A nyolcaddöntőben a belgák ellen a 75. percben lépett pályára.

Storck és Nikolić a Portugália és Andorra elleni Eb-selejtezők előtt abban egyeztek meg, mivel a kapitány továbbra sem számít kezdőként a Chicago Fire csatárára, így Nikolić nem vállal be egy legalább félnapos utazást Budapestre, majd ugyanennyit vissza az Egyesült Államokba, csak azért, hogy a kispadon üljön. Az eredményt tudjuk: a magyar válogatott 3:0-ra kikapott az Eb-aranyérmes portugáloktól, 1:0-ra veszített Andorrától, s a két találkozó között felkészülési meccsen 3:0-s vereséget szenvedett Oroszország ellen. Ha ehhez hozzávesszük a svédek elleni, novemberi mérkőzést (0:2), akkor a magyar válogatott utolsó négy mérkőzésének mérlege: négy vereség, nulla lőtt, illetve kilenc kapott gól.

Egyre hangosabbak azok a vélemények, amelyek szerint Storck nagyot hibázott, amikor sorozatban mellőzte a bombaformában levő Nikolićot.

Ahogy az írás elején utaltam rá, nem egyedüli esetről van szó. A szerb férfi kézilabda-válogatottban Dejan Perić volt az, aki úgy döntött, a nemzeti csapatban folyamatosan gyenge teljesítményt nyújtó Marko Vujint, a világ egyik legjobb átlövőjét kihagyja a csapatból. A szerb sajtó megvárta, hogy a válogatott leszerepeljen az Európa-bajnokságon, majd teljes össztűz alá vette a kapitányt a döntése miatt, neki pedig nem volt más lehetősége, csakis az, hogy lemondjon.

https://twitter.com/niko_nemanja/status/876286227498008576

Ha Nikolić tovább lövi a gólokat az Egyesült Államokban, Storck pedig tartja magát a korábbi elképzeléséhez, vagyis ahhoz, hogy nem számít rá kezdőként a válogatottban, akkor könnyen megtörténhet, hogy Nikolić kihagyása jelenti majd az utolsó cseppet az andorrai vereség miatt már így is igencsak teli pohárban..

(Családi Kör, Szabadka)

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .