Németország nem küld vissza menedékkérőket Magyarországra

0
736

Németország egyelőre nem küld vissza Magyarországra menedékkérőket – erről írnak a német lapok.

Az MTI tudósítása szerint elsőként az ARD számolt be arról, hogy a Baloldal (Die Linke) kérdésére adott kormányzati válaszban az áll, hogy

április 11. óta nem küldik vissza Magyarországra mindazokat a menedékkérőket, akik itt léptek be az EU területére,

pedig a dublini rendelet azt írja elő, hogy az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU területére.

Az EU-ba Magyarországon belépett menedékkérőket azért nem küldik vissza, mert

nem megfelelőek a menedékkérők magyarországi elhelyezésének körülményei

– indokolták a döntést.

Az ARD egy júniusi összeállítása szerint 2015-ben 193 menedékkérőt küldtek vissza Németországból Magyarországra. Tavaly ez a szám 293, az idei első négy hónapban pedig 28 volt.

A visszaküldés gyakorlatát nemzetközi szervezetek jelentései, valamint az Európai Bizottságnak a magyar menekültügyi rendszer működéséről szóló bírálatai miatt kezdték felülvizsgálni – írja a tagesschau.de.

A Berliner Morgenpos éppen április 11-én írt arról, hogy a német kormány aggódik a jogszabályi változások révén előállt magyarországi menekültügyi helyzet miatt. Ezért a szövetségi belügyminisztérium egy április 6-i keltezésű utasításban elrendelte, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal

csak akkor küldhet vissza menedékkérőket Magyarországra az európai uniós rendszer keretében, ha a magyar hatóságok minden egyes esetben garantálják az uniós előírások betartását.

A szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője elmondta, hogy a hivatalnak újabb utasításig minden egyes esetben biztosítékot kell kérnie a magyar hatóságoktól arról, hogy az adott menedékkérőt az EU-s irányelv előírásainak megfelelően szállásolják el, és menedékjogi kérelmét is ennek megfelelően dolgozzák fel. Ilyen biztosítékok hiányában nem lehet átadni menedékkérőket a magyar hatóságoknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .