Nehéz az orosz propaganda megállítása Európa keleti felében

0
508
pixabay

Zelenszkij ukrán elnököt Adolf Hitlerhez hasonlította egy orosz dezinformációs kampány a Facebookon – írja a brüsszeli Politico, amely kitér a magyarországi helyzetre is.

A magyar kormány nyíltan Kreml barát politikát folytat, ezért nem meglepő, hogy a betiltott Rt.com orosz állami portál dezinformációs anyagai a Facebookon keringenek – nyilatkozta a Politiconak Német Szilvia a Lakmusztól. Lengyelországban, ahol pedig a kormányzat markánsan ukrán barát és orosz ellenes politikát folytat, gyakran bukkannak fel a Facebookon olyan álhírek, melyek úgy állítják be az ukrán menekülteket mint bűnözőket. A nyugati nagyhatalmakat pedig rendszeresen bírálják azért, mert nem támogatják eléggé a front országokat Kelet Európában.

Bulgáriában ment el a legmesszebb az orosz propaganda az USA és Ukrajna bírálatában. Rendszeresek az olyan kampányok, melyek az Egyesült Államokat teszik felelőssé az Ukrajnában folyó háborúért. Az ukrán menekülteket pedig gyakran bűnözőknek mutatják be, akik ütik-verik és kirabolják a helyi polgárokat. A legcifrább állítás az volt, amelyik Adolf Hitlerhez hasonlította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, akinek családja a holokauszt túlélői közé tartozik.

Bozsidar Bozsidov, bolgár digitális miniszter elmondta a Politico tudósítójának, hogy maga is gyakran lát a Facebookon orosz dezinformációs anyagokat Ukrajnáról. “Én vagyok a miniszter, tennem kell valamit!” – hangsúlyozta Bulgária digitális minisztere.

Kelet Európa le van maradva

Az USA és a nyugat-európai államok eredményesek az orosz dezinformációs kampányokkal szemben, mert hatékony algoritmusokkal el tudják távolítani az orosz propaganda anyagokat a Facebookról, a You tube-ról és a Twitterről, de Európa keleti felében nem ez a helyzet. Bozsanov bolgár digitális miniszter elmesélte a Politiconak, hogy a Facebookkal folytatott megbeszélései nem vezettek eredményre. Míg az USA-ban és Nyugat Európában a Facebook, a Twitter vagy a You tube aktívan együttműködik a kormányokkal az orosz propaganda elleni küzdelemben, addig Európa keleti felében nem ez a helyzet. Ez magyarázható azzal is, hogy itt a lakosság egy része hagyományosan oroszbarát. Másrészt a kormányok egy része is jó kapcsolatokra törekszik Moszkvával az ukrajnai háború ellenére is.

A Meta, a Facebook anyacége azt válaszolta a bolgár digitális miniszternek, hogy kivizsgálják az ügyet.

Problémát jelent ezen kívül, hogy az orosz propaganda anyagok sokszor nem sértik meg nyíltan a törvényeket. Ezért nem elég az algoritmus hanem emberi ellenőrzés kell, ehhez pedig Európa keleti felében nincsenek meg néha a kapacitások – nyilatkozta a bolgár digitális miniszter a brüsszeli Politiconak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .