Navalnij munkatársnőjét őrizetbe vették Moszkvában

0
1368
75%

Az orosz ellenzéki ügyvédje videót tett közzé arról, hogy Ljubov Szobol moszkvai lakását rendőrök szállták meg és a fiatal nőt letartóztatták. Putyin rendőrei azt róják fel Navalnij munkatársnőjének, hogy becsengetett a titkosszolgálat egyik munkatársának lakásába  Moszkvában.

Navalnij szerint ez az FSZB tiszt részt vett az ő megmérgezésében még augusztusban. Az orosz ellenzéki szerint Konsztantin Kudrjavcev az FSZB vegyi fegyver szakértője, aki az ő alsónemüjét mérgezte meg Novicsok idegméreggel.

Az orosz titkosszolgálat természetesen mindent tagad, de Németországban hitelt adnak Navalnij állításainak. Annál is inkább, mert megvizsgálták az orosz ellenzékit, aki Merkel kancellár kérésére jutott ki Oroszországból, és megállapították szervezetében a Novicsok idegmérget, melyet gyakran alkalmaz az orosz titkosszolgálat.

Uniós fekete lista

A balul sikerült mérgezési kísérlet miatt német javaslatra az Európai Unió tilalmi listára tette az FSZB hat magas rangú tisztjét, köztük a belbiztonsági főnököt. Oroszország hasonló intézkedéssel reagált.

A hét elején Navalnij beugratta az orosz titkosszolgálatot, amely részleteket adott ki a mérgezési kísérlettel kapcsolatban. Az Európa Tanács vizsgálódik  az ügyben, és ennek Moszkvában nem igazán örülnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .