Náci bűnösöket lepleztek le

0
840

Két olyan SS katonát leplezett le a német televízió, akik 1941 szeptember 29-én minden bizonnyal részt vettek a zsidók tömeges kivégzésében Kijev közelében, Babij Járnál. Vajon mit tesz majd az ügyészség?

34 ezer kijevi zsidót ölt meg az SS Einsatzgruppe C alakulata Babij Járnál egyetlen nap alatt. A németek gondosan vezették a nyilvántartást: a ma 95 éves Herbert Wahler és a 94 éves Kurt Gosdek neve szerepel a kivégzéseket végrehajtó alakulat névsorában. A Wiesenthal központ adta meg a szükséges információkat az ARD televíziónak, amelynek munkatársai felkeresték a két nyugdíjas SS-t.

S hogy mit válaszoltak a kínos kérdésekre? Egyikük, a 95 éves Herbert Wahler közölte:

„belőlem egy kukkot sem szednek ki!”

A másik, a 94 éves Kurt Gosdek azt állította, hogy

„a neveM tévedésből szerepel a listán.”

Ő autószerelő volt és a kérdéses időszakban a front mögött másutt dolgozott. Elítélte a holocaustot – állította.

Heinrich Himmler, az SS parancsnoka megszemlélte a zsidók tömeges legyilkolását, igaz, az elfoglalt szovjet terület egy másik részén, s utána úgy döntött: az SS számára túlságosan megterhelő a férfiak, nők és gyerekek tömeges kivégzése. Ezért elrendelte, hogy a zsidókat zárt teherautókban gyilkolják meg oly módon, hogy a kipufogó gázt bevezetik az utastérbe. Ennek a módszernek a tökéletesítése vezetett el a gázkamrákhoz a haláltáborokban.

„Mit tesz a német ügyészség?”

– tette fel a kérdést a Wiesenthal központ igazgatója.

Tudunk arról, hogy a két nyugdíjas SS szerepel a listán, mely a Babij Jár melletti tömeg kivégzésben résztvevők nevét tartalmazza, de ez még nem elég bizonyíték – hangzik a válasz. Ephraim Zuroff, a Wiesenthal központ igazgatója viszont erre azt kérdezi: ha ez nem elég bizonyíték, akkor mi kell még ahhoz, hogy bíróság elé állítsák azt a két SS katonát, aki minden valószínűség szerint részt vett zsidó családok tömeges legyilkolásában Babij Járnál?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .