Kezdőlap Címkék Himmler

Címke: Himmler

80 éve gyilkolták le Kijev zsidó lakosságát

A náci hadsereg, amely 1941 júniusában támadta meg a Szovjetuniót, szeptemberben foglalta el Kijevet. A város szinte teljes zsidó lakosságát szeptember utolsó napjaiban Babij Jarba vitték, ahol az SS legéppuskázta őket: jórészt nőket, gyerekeket és öregeket. Több mint 30 ezer ember vált a tömeggyilkosság áldozatává.

Ekkor még nem létezett az Endlösung terv, de Himmler úgy gondolta, hogy a keleti fronton példát kell statuálni: a zsidókat meg kell semmisíteni!

Himmler helyettese, Heydrich azután hirdette ki az Endlösung tervet, hogy 1941 őszén kiderült: a Szovjetunió lerohanása nem sikerült. A rendszer nem omlott össze, sőt Moszkva alól visszaverték a támadókat.

Babij Jar emlékezete

Sztálin életében nem fordítottak figyelmet a zsidók kiirtására a Szovjetunióban noha az amerikai propaganda utakon a szovjet zsidókból álló küldöttségek felhívták erre a figyelmet. Miután a Szovjetunió szakított a Nyugattal 1947-ben, a szovjet zsidók szervezetei gyanússá váltak: vezetőiket megölték vagy lágerbe csukták.

Sztálin maga Teheránban így mutatta be Lavrenytyij Beriját a megdöbbent Roosewelt amerikai elnöknek, hogy ő a mi Heinrich Himmlerünk.

Életének záró szakaszában Sztálin zsidó összesküvéstől tartott – minden alap nélkül. Cionista orvos pert készítettek elő, a diktátor orvosait is megkínozták. Csehszlovákiában Slanskyt és a kommunista párt több más vezetőjét cionista összeesküvéssel vádolták, és kivégezték.

Facebook

Történészek szerint csakis Sztálin halála miatt nem került sor antiszemita kampányra a Szovjetunióban és a „szövetséges” országokban.

Jevgenyij Jevtusenko írt először megrendítő költeményt Babij Jarról, amelyről a szovjet közvélemény hivatalosan addig egyáltalán nem értesült.

Ukrajnában már állami megemlékezést tartottak a 82-ik évfordulón. Az ukrán elnök ukrajnai rabbikkal együtt vett részt a Babij Jar-i megemlékezésen. Az ukrán elnök koszorúzott az áldozatok emlékművénél. Ukrajnában valaha több millió zsidó élt, de a náci megszállás százezreket pusztított el. A Szovjetunió bukása után a zsidók nagy számban hagyták el az országot, a döntő többségük Izraelbe és az Egyesült Államokba vándorolt ki.

Meghalt a Sobibor haláltábor lázadás vezetője

0

Semyon Rozenfeld 96 éves volt és Izraelben hunyt el – jelentette a Haaretz. Hozzátéve, hogy ő volt a Sobibor haláltábor utolsó túlélője Izraelben. Ez volt az egyetlen igazán sikeres lázadás egy náci haláltáborban hiszen csaknem hetven ember megmenekült a halál torkából.

Sobiborban ugyanis megsemmisítő tábor működött egészen 1943 októberéig amikor a lázadás miatt Himmler, az SS főparancsnoka elrendelte a haláltábor felszámolását. Erről már korábban is elterjedtek hírek és a rabok épp azért határozták el a kitörést, mert tudták: a nácik a felszámolás során mindenkit megölnek, hogy ne maradjon tanúja a tömeggyilkosságoknak. Sobiborban körülbelül 200 ezer zsidót öltek meg a holokauszt idején.

Semyon Rozenfeld a foglyok egyik vezetője volt. Először megöltek 11 SS őrt, köztük az ügyeletes parancsnokot. Ezt követően mintegy 300 rab kitört a táborból, melyet azonban aknamezőre vett körül. Ezen sokan felrobbantak. Mindössze a kitörők fele érhette el az erdőt. Az SS azonnal megkezdte az üldözést és sok menekült elfogott és megölt. Összesen 70-en élték túl a kitörést. Ők bujkáltak amíg a szovjet csapatok meg nem érkeztek Lengyelországba. A felszabadulás után a menekültek gyakran találkoztak hiszen a csoport tagjainak önfeláldozása tette lehetővé az egyetlen igazán sikeres kitörést egy haláltáborból.

Aukción Jeruzsálem főmuftijának náci díszkardja

0

Heinrich Himmler, az SS főparancsnoka adományozta a díszkardot Mohamed Amin al Huszeini főmuftinak, amikor Jeruzsálem muzulmán vezetője 1943-ban a náci Németországban járt. Jeruzsálem főmuftiját fogadta Hitler is. Akkoriban Jeruzsálem a brit birodalom része volt. Rommel marsall megpróbálta elfoglalni a britek közel-keleti birodalmát, de Egyiptomban megállította őt Montgomery tábornok. Az arab vezetők közül sokan együttműködtek a nácikkal – a többi között Jeruzsálem főmuftijai is, aki elszántan ellenezte, hogy a zsidók önálló államot hozzanak létre.

A díszkard damaszkuszi acélból készült és bele van vésve az SS jelmondata: becsületem a hűség! 35 ezer euróért bocsájtotta aukcióra a Herman Historia az interneten.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök  2015-ben azt állította Jeruzsálem főmuftija sugallta a holokausztot a náci vezetőknek! A némely történész ezt cáfolja de annyi bizonyos  a főmufti 1941-ben járt Németországban. A zsidók tömeges kiirtásáról,  Wannseeben döntöttek 1942 januárjában. A jeruzsálemi főmufti antiszemitizmusa azonban kétségtelen, ezért is kapott díszkardot az SS Reichsführerétől, a holokausztot levezénylő Heinrich Himmlertől.

Masszázs két zsidó életéért

0

Schindler listáját az egész világ ismeri, míg Felix Kersten doktor varázslatos kezeit szinte senki sem. Pedig azok a kezek több ezer zsidó életet mentettek meg a holokauszt idején. A Háárec idézi fel a legendás doktort, aki a rettegett SS-főparancsnok, Heinrich Himmler személyes masszőrje volt. Felix Kersten doktor minden egyes sikeres masszírozásnál egy-két zsidó ismerőse életét kérte cserébe. Megkapta.

Felix Kersten Tartuban született, Észtországban, 1898-ban. Észtország akkor a cári Oroszországhoz tartozott, de a hivatalos nyelv a német volt. Diplomája megszerzése után a fiatal masszőr könnyen elhelyezkedhetett Berlinben, ahol Dr. Ko kedvenc tanítványa lett. Ő Tibetből érkezett és oda is ment vissza. Vendégkörét Kersten doktor örökölte. A varázslatos hatású Kersten-masszázs híres lett egész Európában – még a román király is emiatt látogatott el Berlinbe.

Aztán a nácik hatalomra kerülése után (1933) egy furcsa új páciens jelentkezett: Heinrich Himmler, az SS főparancsnoka és a Birodalmi Biztonsági Főhivatal főnöke, a holokauszt egyik szellemi atyja. Himmler gyomorgörcsökkel küzdött, melyeket csakis Kersten doktor varázslatos ujjai tudtak eloszlatni. Felszólította az orvost, hogy csak neki dolgozzon, legyen állandóan mellette, mint személyi orvos. Doktor Kersten köszönte szépen, de nem kért a kegyből. Csakhogy Heinrich Himmler nem az az ember volt, akinek nemet lehetett mondani. Megfenyegette az orvost: ha nem vállalja, akkor irány a koncentrációs tábor.

És mit tesz isten, doktor Kersten elvállalta…

Ettől kezdve egészen a második világháború végéig állandóan Himmler mellett volt. „Ő az én mágikus Buddhám” – mondogatta Himmler, aki babonásan ragaszkodott a csodadoktorhoz. Aki kihasználta a helyzetet: minden egyes sikeres masszázs után egy-két zsidó barátja életét kérte cserébe. Majdnem mindig meg is kapta. Egyszer azonban már egy egész transzportot akart megmenteni – ezt Himmler megtagadta. Sőt, megfenyegette a doktort: ha így folytatja, akkor maga is könnyen egy ilyen transzportban találhatja magát.

De közelgett a háború vége és Himmler is észrevette, hogy itt a vég. Alkudozni kezdett a nyugati hatalmakkal: a lágerekbe zsúfolt zsidók élete fontos adu volt a kezében.

Kersten doktor nagyon fontos szerepet játszott a közvetítésben. Az ő berlini házában találkozott Himmler a Zsidó Világkongresszus svédországi képviselőjével.

Himmler annyira fontosnak tartotta ezeket a találkozásokat, hogy 1945. április 20-án emiatt távozott Hitler utolsó születésnapjáról. A tárgyalások eredményeképp sokezer zsidó távozhatott a lágerekből Svédországba.

Végül maga Kersten doktor is Svédországba ment és megírta az emlékiratait. Egy amerikai történész, aki feldolgozta az SS vezetőjével folytatott titkos amerikai tárgyalások történetét, mindenben megerősítette a visszaemlékezéseit. A Jad Vasem Központ valamiért mégsem ismeri el Himmler masszőrjének érdemeit. Pedig a Háárec szerint megérdemelné.

Náci bűnösöket lepleztek le

0

Két olyan SS katonát leplezett le a német televízió, akik 1941 szeptember 29-én minden bizonnyal részt vettek a zsidók tömeges kivégzésében Kijev közelében, Babij Járnál. Vajon mit tesz majd az ügyészség?

34 ezer kijevi zsidót ölt meg az SS Einsatzgruppe C alakulata Babij Járnál egyetlen nap alatt. A németek gondosan vezették a nyilvántartást: a ma 95 éves Herbert Wahler és a 94 éves Kurt Gosdek neve szerepel a kivégzéseket végrehajtó alakulat névsorában. A Wiesenthal központ adta meg a szükséges információkat az ARD televíziónak, amelynek munkatársai felkeresték a két nyugdíjas SS-t.

S hogy mit válaszoltak a kínos kérdésekre? Egyikük, a 95 éves Herbert Wahler közölte:

„belőlem egy kukkot sem szednek ki!”

A másik, a 94 éves Kurt Gosdek azt állította, hogy

„a neveM tévedésből szerepel a listán.”

Ő autószerelő volt és a kérdéses időszakban a front mögött másutt dolgozott. Elítélte a holocaustot – állította.

Heinrich Himmler, az SS parancsnoka megszemlélte a zsidók tömeges legyilkolását, igaz, az elfoglalt szovjet terület egy másik részén, s utána úgy döntött: az SS számára túlságosan megterhelő a férfiak, nők és gyerekek tömeges kivégzése. Ezért elrendelte, hogy a zsidókat zárt teherautókban gyilkolják meg oly módon, hogy a kipufogó gázt bevezetik az utastérbe. Ennek a módszernek a tökéletesítése vezetett el a gázkamrákhoz a haláltáborokban.

„Mit tesz a német ügyészség?”

– tette fel a kérdést a Wiesenthal központ igazgatója.

Tudunk arról, hogy a két nyugdíjas SS szerepel a listán, mely a Babij Jár melletti tömeg kivégzésben résztvevők nevét tartalmazza, de ez még nem elég bizonyíték – hangzik a válasz. Ephraim Zuroff, a Wiesenthal központ igazgatója viszont erre azt kérdezi: ha ez nem elég bizonyíték, akkor mi kell még ahhoz, hogy bíróság elé állítsák azt a két SS katonát, aki minden valószínűség szerint részt vett zsidó családok tömeges legyilkolásában Babij Járnál?

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK