Kezdőlap Címkék Babij Jár

Címke: Babij Jár

80 éve gyilkolták le Kijev zsidó lakosságát

A náci hadsereg, amely 1941 júniusában támadta meg a Szovjetuniót, szeptemberben foglalta el Kijevet. A város szinte teljes zsidó lakosságát szeptember utolsó napjaiban Babij Jarba vitték, ahol az SS legéppuskázta őket: jórészt nőket, gyerekeket és öregeket. Több mint 30 ezer ember vált a tömeggyilkosság áldozatává.

Ekkor még nem létezett az Endlösung terv, de Himmler úgy gondolta, hogy a keleti fronton példát kell statuálni: a zsidókat meg kell semmisíteni!

Himmler helyettese, Heydrich azután hirdette ki az Endlösung tervet, hogy 1941 őszén kiderült: a Szovjetunió lerohanása nem sikerült. A rendszer nem omlott össze, sőt Moszkva alól visszaverték a támadókat.

Babij Jar emlékezete

Sztálin életében nem fordítottak figyelmet a zsidók kiirtására a Szovjetunióban noha az amerikai propaganda utakon a szovjet zsidókból álló küldöttségek felhívták erre a figyelmet. Miután a Szovjetunió szakított a Nyugattal 1947-ben, a szovjet zsidók szervezetei gyanússá váltak: vezetőiket megölték vagy lágerbe csukták.

Sztálin maga Teheránban így mutatta be Lavrenytyij Beriját a megdöbbent Roosewelt amerikai elnöknek, hogy ő a mi Heinrich Himmlerünk.

Életének záró szakaszában Sztálin zsidó összesküvéstől tartott – minden alap nélkül. Cionista orvos pert készítettek elő, a diktátor orvosait is megkínozták. Csehszlovákiában Slanskyt és a kommunista párt több más vezetőjét cionista összeesküvéssel vádolták, és kivégezték.

Facebook

Történészek szerint csakis Sztálin halála miatt nem került sor antiszemita kampányra a Szovjetunióban és a „szövetséges” országokban.

Jevgenyij Jevtusenko írt először megrendítő költeményt Babij Jarról, amelyről a szovjet közvélemény hivatalosan addig egyáltalán nem értesült.

Ukrajnában már állami megemlékezést tartottak a 82-ik évfordulón. Az ukrán elnök ukrajnai rabbikkal együtt vett részt a Babij Jar-i megemlékezésen. Az ukrán elnök koszorúzott az áldozatok emlékművénél. Ukrajnában valaha több millió zsidó élt, de a náci megszállás százezreket pusztított el. A Szovjetunió bukása után a zsidók nagy számban hagyták el az országot, a döntő többségük Izraelbe és az Egyesült Államokba vándorolt ki.

Náci bűnösöket lepleztek le

0

Két olyan SS katonát leplezett le a német televízió, akik 1941 szeptember 29-én minden bizonnyal részt vettek a zsidók tömeges kivégzésében Kijev közelében, Babij Járnál. Vajon mit tesz majd az ügyészség?

34 ezer kijevi zsidót ölt meg az SS Einsatzgruppe C alakulata Babij Járnál egyetlen nap alatt. A németek gondosan vezették a nyilvántartást: a ma 95 éves Herbert Wahler és a 94 éves Kurt Gosdek neve szerepel a kivégzéseket végrehajtó alakulat névsorában. A Wiesenthal központ adta meg a szükséges információkat az ARD televíziónak, amelynek munkatársai felkeresték a két nyugdíjas SS-t.

S hogy mit válaszoltak a kínos kérdésekre? Egyikük, a 95 éves Herbert Wahler közölte:

„belőlem egy kukkot sem szednek ki!”

A másik, a 94 éves Kurt Gosdek azt állította, hogy

„a neveM tévedésből szerepel a listán.”

Ő autószerelő volt és a kérdéses időszakban a front mögött másutt dolgozott. Elítélte a holocaustot – állította.

Heinrich Himmler, az SS parancsnoka megszemlélte a zsidók tömeges legyilkolását, igaz, az elfoglalt szovjet terület egy másik részén, s utána úgy döntött: az SS számára túlságosan megterhelő a férfiak, nők és gyerekek tömeges kivégzése. Ezért elrendelte, hogy a zsidókat zárt teherautókban gyilkolják meg oly módon, hogy a kipufogó gázt bevezetik az utastérbe. Ennek a módszernek a tökéletesítése vezetett el a gázkamrákhoz a haláltáborokban.

„Mit tesz a német ügyészség?”

– tette fel a kérdést a Wiesenthal központ igazgatója.

Tudunk arról, hogy a két nyugdíjas SS szerepel a listán, mely a Babij Jár melletti tömeg kivégzésben résztvevők nevét tartalmazza, de ez még nem elég bizonyíték – hangzik a válasz. Ephraim Zuroff, a Wiesenthal központ igazgatója viszont erre azt kérdezi: ha ez nem elég bizonyíték, akkor mi kell még ahhoz, hogy bíróság elé állítsák azt a két SS katonát, aki minden valószínűség szerint részt vett zsidó családok tömeges legyilkolásában Babij Járnál?

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK