MSZP: Szijjártó diplomáciai ámokfutása

1
871

Az is lehet, hogy Szijjártóék el akarják terelni a figyelmet arról a fideszes törvényjavaslatról, mely a belügyminiszter engedélyéhez kötné az unión kívülről érkező befektetéseket. Például azt, hogy ki részesüljön majd a gigászi paksi közpénzköltésből – áll az MSZP közleményében, amelyet Botka László, miniszterelnök-jelölt írt alá.

„Lehet, hogy a magyar futsal-diplomácia csak azt teszteli, mit szólnának a magyarok, ha kivinné az országot az unióból. Lehet, hogy érzik, szorul a hurok. A távozó holland nagykövet csak megágyazott annak, ami nemsokára hazánkra vár:

a legfelsőbb szintről szervezett üzemszerű lopás miatt az Unió leállítja magyarországi támogatásait.”

„Az is lehet, hogy Szijjártóék el akarják terelni a figyelmet arról a fideszes törvényjavaslatról, mely a belügyminiszter engedélyéhez kötné az unión kívülről érkező befektetéseket. Például azt, hogy ki részesüljön majd a gigászi paksi közpénzköltésből.”

„Akármelyik is igaz, kijelenthetem, hogy

meg fogjuk akadályozni azt, hogy Orbánék kivigyék az országot az Unióból.

Megakadályozzuk azt is, hogy Orbán döntsön arról, ki fektethet be nálunk, hogy melyik orosz cég dolgozhasson majd Pakson – Mészáros Lőrinccel, mint alvállalkozóval.”

1 hozzászólás

 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tapolcán
  A Tapolcai Újság részletesen beszámolt arról a rendezvényről, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a választók figyelmébe ajánlotta Fenyvesi Zoltánt, a Fidesz és a KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltjét és támogatásukat kérte megválasztásához.
  A beszámolót olvasva azt éreztem, hogy Fenyvesi Zoltán hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnök évente megtartott ország-értékeléseihez olyan képet rajzolt Magyarországról, amelynek alig volt köze a valósághoz. Számos tény és adat bizonyítja, hogy 2004-ben, az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk idején hazánk Csehországgal és Szlovéniával a három legfejlettebb ország közé tartozott. Jelenleg Romániával és Bulgáriával együtt a három leggyengébben teljesítő ország egyike.
  Az is tény, hogy a büszkén emlegetett gazdasági növekedés több mint felét a sok milliárd eurós uniós támogatásnak köszönhetjük. A munkanélküliség az elmúlt években valóban csökkent, de ezt nem a 2010-ben megígért új munkahelyek létrehozása segítette, hanem a közmunkások nagy száma. Aligha vitatható, hogy ezek alacsony bére nem biztosít megfelelő életkörülményeket maguk és családjuk számára. A munkanélküliséget csökkentette az is, hogy bár az ígért új munkahelyek többsége nem jött létre, de a több százezer Nyugat-Európába távozott munkavállaló helyére viszont bekerülhettek.
  Szijjártó Péter külügyminiszter a Tapolcai Újság beszámolója szerint „vázolta hazánk jelenlegi külpolitikai megítélését”. Azt nem tudom, hogy ez konkrétan mit jelentett, de azt a nemzetközi és a hazai nem kormány- párti sajtóból mindenki tudhatja, hogy hazánk megítélése az 1970-es évek óta nem volt olyan kedvezőtlen, mint az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta. Azt még a kormány közeli sajtó sem tudja eltitkolni, hogy az Európai Unió intézményeiben és a tagállamok nagy többségében a jelenlegi lengyel vezetést kivéve alig van támogatója Orbán Viktor kormányának. Az is tény, hogy nincs és korábban sem volt olyan tagállam, amely szabadságharcot hirdetett volna az Európai Unió ellen, ahogy azt Orbán Viktor 2012-ben megtette. Egyetlen tagállam ellen sem indult annyi kötelezettségszegési eljárás, mint hazánk ellen, amelynek kormányát több alkalommal a jobboldali többséggel rendelkező Európai Parlament is elítélte. Az utóbbi két évben többször is felmerült az intézmények és a tagállamok körében, hogy Magyarországtól meg kellene vonni a pénzügyi támogatást, sőt a szavazati jogot is, hiszen alapvető kérdésekben megy szembe a közös értékrenddel.
  Az Orbán-kormány ismétlődően hazánk belügyeibe való beavatkozással vádolja az Európai Uniót, amely csupán a minden tagállam számára kötelező közös értékrend, a közös normák és szabályok betartását kéri számon. Megütközést keltett a magyar kormánynak a közelmúltban az ENSZ elleni támadása is. Az ENSZ vétójoggal rendelkező és azzal időnként élő öt nagy tagállamot kivéve a közel kétszáz tagállam egyike sem intézett olyan támadást a létrejötte óta a világ békéjét őrző, a természeti katasztrófák vagy háborúk által sújtott országokat megsegítő ENSZ ellen, amit a magyar vezetés tett.
  Az Orbán-kormány félrevezeti a magyar közvéleményt, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió, sőt immár az ENSZ is, az egyébként nem létező Soros-tervet hajtja végre. A Változás Szövetsége nem támogatja az ellenőrzés nélküli, azaz illegális bevándorlást, nem akarja lebontani az ennek visszatartását szolgáló kerítést, de elítéli a fél világ elleni gyűlöletkeltést, ami valójában csak Orbán Viktor személyes hatalmának megőrzését szolgálja.

  Kárpáti Lajos
  Veszprém megye 03 OEVK

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .