Mr. Németország fejbe lőtt egy rendőrt

0
554

A 42 éves Adrian U.-t Mr. Németországnak választották meg korábban, de most nem ezért került a lapok címoldalára: azért áll bíróság előtt, mert fejbe lőtt egy rendőrt, akinek az életét csak a sisak mentette meg.

Az ügyész szerint ez gyilkossági kísérletnek minősül, melyet egy kötelességét teljesítő rendőr ellen hajtottak végre.

Tavaly augusztusban a rendőrök parancsot kaptak Adrian U. elfogására. Amikor Szászország-Anhalt tartományban felkeresték a házát, akkor fegyvert rántott és lőtt a rendőrökre. Egyet fejbe talált, mire a másik rendőr karon lőtte és letartóztatta.

Politikai fogoly vagyok – hangsúlyozta a bíróság előtt a szélsőjobboldali fiatalember,

aki a Reichsbürger nevű neonáci mozgalom tagja. Ez a szervezet nem ismeri el a Német Szövetségi Köztársaság törvényeit, mert szerinte Németország megszállt ország.

Ők a Reich törvényeit követik, vagy legalábbis ezt állítják magukról. A Reichsbürger szervezet tagjai több merényletet követtek el rendőrök ellen, és emiatt betiltották őket.

Ha a bíró elfogadja az ügyész érvelését, akkor a legsúlyosabb büntetést, életfogytiglant is kaphat, hiszen a gyilkossági kísérlet célpontja egy rendőr volt.

Az egykori Mr. Németország azzal védekezik, hogy ha a saját házában fegyverrel fenyegetik, akkor neki is joga van fegyvert használni. A német közvélemény nagy érdeklődéssel kíséri a pert, hiszen a legutóbbi választáson előretört a szélsőjobboldal, az Alternative für Deutschland párt a harmadik helyen végzett.

Támogatói és aktivistái közül többen a Reichsbürger szervezetből kerülnek ki. Németország múltja miatt minden hasonló jelenségnek jóval nagyobb visszhangja van otthon és külföldön egyaránt. A bíróság várhatóan novemberben mond ítéletet a szélsőjobboldali fiatalember felett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .