Mivel zsarolják az oroszok Orbánt?

0
2265
Facebook

Azt a kellemetlen kérdést ezúttal az Európai Néppárt külügyi szóvivője tette fel Twitteren, hogy Orbán Viktort mivel zsarolhatják az oroszok. Michael Gahler amiatt dühöngött, hogy a magyar nagykövet megvétózta az új szankciós csomagot Oroszország ellen, mert az tilalmi listára helyezné Kirill moszkvai pátriárkát.

A vallási vezető lelkesen támogatja Putyin agresszióját Ukrajnában, és az Európai Unió ezért szeretné feltenni őt is a feketelistára, ahol Putyin támogatói vannak. A magyar kormány arra hivatkozik, hogy vallási vezetőket nem jó feketelistára tenni.

Kicsoda valójában Kirill pátriárka?

A veterán főpap Putyin egykori kollégája, aki KGB tisztként kapta azt a feladatot, hogy épüljön be az orosz ortodox egyházba. Kirill a megbízást sikerrel teljesítette. Mint az orosz ortodox egyház vezetője mindig mindenben támogatta Putyin elnököt, aki öreg korában egyre inkább a szlavofil vallásos eszmék irányába fordult. Vagy legalábbis ezt a szerepet játssza a nyilvánosság előtt.

Kirill pátriárka szépen profitált abból, hogy Putyint feltételek nélkül támogatja: vagyonát több mint négy milliárd dollárra  becsülik! Az ortodox egyház megkapta a dohány kereskedelem jogát Oroszországban, és ebből az egész egyházi elit szépen gyarapodik. A Novaja Gazeta szerint Kirill pátriárkának Svájcon kívül Ausztriában és Olaszországban vannak bankszámlái vagyis egy uniós tilalom kínosan érinthetné.

Mivel zsarolhatja Putyin Orbánt?

Egyrészt a múltjával. Míg Orbán Viktor a kommunista rendszer ellenfeleként állítja be magát, valójában épp a régi rendszer készítette őt fel a rendszerváltásra. Ez akkor derült ki amikor Palmer amerikai nagykövet listát kért a rendszerváltó elitről a Szovjetunió budapesti nagykövetétől. Aki a magyar elvtársak segítségével prezentált is egy listát, melyen Orbán Viktor neve is ott szerepelt “mint tehetséges fiatal politikai ígéreté”.

A másik zsarolási lehetőség Orbán Viktor finanszírozása.

Moszkva évtizedek óta a földgáz kereskedelmen keresztül pénzeli azokat a magyar vezetőket, akik “kedvesek a szívének”. 2009 óta idetartozik Orbán Viktor is.

A Svájcban bejegyzett magyar-orosz földgáz kereskedő cég egyik részvényese állítólag a magyar miniszterelnök. A cég szárnyal hiszen az energiaválság hatalmas profitot hoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .