Mitől fél Európa népe?

0
700
wikipedia.com

Bemutatkozott Brüsszelben a Matthias Corvinus Collegium kutató központja, amely Orbán Viktor elképzeléseit tolmácsolja az Európai Unió fővárosában.

A brüsszeli központ vezetője Frank Füredi kanadai-magyar állampolgár. Arról nyilatkozott az Orbán Viktor Európa ellenes politikáját gyakran bíráló Politiconak, hogy “az áprilisi választások óta megnőtt a magyar ellenesség Európában”  és ők “ezellen kívánnak fellépni.”

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója arról beszélt a múlt héten, hogy a Matthias Corvinus Collegium “intellektuális központtá teszi Magyarországot Európában.”

A brüsszeli központ hivatalosan november 15-én nyílik meg. A megnyitón magyarokon kívül fellépnek lengyel, olasz és brit személyiségek is – mondta Frank Füredi a Politiconak.

Cseh Katalin, az Európai Parlement momentumos tagja bírálta az MCC központot mondván, hogy az Orbán kormány milliárdokkal támogatta azt. Szerinte a szélsőjobboldal egységes fellépését szeretné elérni az MCC brüsszeli irodájának létesítésével a magyar kormány. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor Trump híveinek összejövetelén beszédet mondott Dallasban (Texas, USA).

Ujhelyi István, EP képviselő is elítélte a kezdeményezést mondván, hogy szélsőjobboldali, Európa ellenes  akcióról van szó.

Mit csinál az MCC központ Brüsszelben?

Magyar diákokat fogad az Európai Unió fővárosában. Az első csoport a múlt héten járt Brüsszelben, ahol megismerkedhettek az Európai Unió intézményeivel és találkoztak a Fidesz Európa parlamenti képviselőivel.

Orbán Viktor az Európai Tanács legrégebben hatalmon levő tagja, több mint 30 éve jár Brüsszelbe. Ő volt a magyar parlament uniós bizottságának elnöke a kilencvenes években.

Azóta az álláspontja többször is megváltozott. Az elmúlt időszakban különösen hevesen bírálja az Európai Unió brüsszeli bizottságát, amely nem utalja át az uniós eurómilliárdokat Magyarországnak. Orbán Viktor pontosan tudja, hogy erről nem a brüsszeli bizottság dönt hanem az uniós nagyhatalmak mindenekelőtt Németország. Ezért tárgyalt nemrégiben hosszasan Olaf Scholz kancellárral Berlinben.

Pénz beszél

Frank Füredi ideológiai kérdésekről nyilatkozott a Politiconak, de Orbán Viktor jelenlegi helyzetében ennél sokkal fontosabb a visszatartott pénz sorsa. Ettől ugyanis nemcsak a magyar költségvetés egyensúlya függ, hanem a forint jövője is.

A piaci megfigyelők ugyanis tudják: az uniós milliárdok nélkül a nemzeti együttműködés rendszere hosszú távon működésképtelen.

Az Orbán kormány most attól tart, hogy Magyarország uniós járandóságának egy részét átteszik az ukrajnai segély alapba. Az Európai Unió hatalmas pénzügyi segélyt ígér Ukrajnának, de ennek egyelőre nincsen meg a fedezete. Felmerült, hogy a fedezetet teremtsék meg közös uniós hitel felvétellel, de ettől a fukar tagállamok óvakodnak. Lehetőség még a lefoglalt orosz javak államosítása és befizetése az ukrajnai újjáépítési segély alapba.

Jellemző módon az MCC brüsszeli központja ehhez a húsbavágó vitához nemigen kíván hozzájárulni, mert akkor kiderülne: Orbán Viktor és kormánya azért nem kapta meg eddig az uniós pénzeket, mert a tagállamok többsége egyáltalán nem látja biztosítottnak, hogy azt nem a miniszterelnök rokonai, barátai és üzletfelei nyúlják le mint eddig is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .