“Mikor érezheti magát biztonságban egy olimpiai bajnok a hazájában?”

0
785
Facebook

A fekete olimpiai bajnokot Kijevből részeg honfitársainak egy csoportja “hazaküldte Afrikába”. Zsan Belenyuk birkózóbajnok szerezte az egyetlen aranyérmet Ukrajnának a tokiói olimpián. Épp a magyar Lőrincz Viktort győzte le.

Kijev belvárosában inzultálták és afrikai majomnak nevezték, akit “haza kellene küldeni Afrikába”! Verekedésre nem került sor, mert a 87 kilós birkózó bajnok tekintélyt parancsoló külseje ettől elriasztotta a berúgott ukrán fiatalokat.

Zsan Belenyuk Facebook oldalán írt a kínos esetről, amely identitásában alázta őt meg.

A 30 éves olimpiai bajnok édesapja Ruandában született, édesanyja ukrán. Ő maga már Kijevben látta meg a napvilágot, de fekete bőrszíne árulkodik afrikai származásáról.

“Mikor és hogyan érezheti magát biztonságban egy olimpiai bajnok a saját hazájában?

Normális-e az a mai Európában, ha valakit azért sértegetnek, mert az egész életét feltette arra, hogy dicsőséget szerezzen a hazájának? Szeretem a hazámat, és senki sem kényszeríthet arra, hogy elmenjek innen” – írta Zsan Belenyuk a Facebook oldalán.

A helyzet annál is kínosabb, mert az olimpiai bajnok két éve már tagja a parlamentnek is Kijevben.

Zelenszkij, Ukrajna első zsidó elnöke, az olimpiai bajnoki cím megszerzése után hangsúlyozta, hogy hazájában nincs helye a rasszizmusnak.

A fekete olimpiai bajnokot ért sértések Kijev kellős közepén azt mutatják, hogy ebben nem mindenki ért egyet az elnökkel Ukrajnában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .