Mi célt szolgál a Wagner magánhadsereg Oroszországban?

0
4456
facebook.com

Ezt tudakolja hónapok óta egy bátor újságíró, akit életveszélyesen megfenyegettek emiatt. Nem hagyom el Oroszországot – nyilatkozta a német közszolgálati portálnak, a Deutsche Wellenek Gyenyisz Korotkov. Aki évek óta kutat Putyin „főszakácsa” után.

Jevgenyij Prigozsin, őt nevezik Putyin főszakácsának az oroszok, mert az elnök születésnapjára és a nagy állami rendezvényekre mindig ő szállítja az ételeket és az italokat.

Ehhez nagyon megbízhatónak kell lenni, mert Oroszországban a mérgezés igen gyakori halálok a vezetők körében is.

Már Sztálin is kedvtelve alkalmazta ezt a módszert, ha meg akart szabadulni valakitől. Jevgenyij Prigozsin is előszeretettel mérgez meg másokat – valószínűleg Putyin parancsára. A bátor újságíró kiderítette Jevgenyij Prigozsin Szentpéterváron egy egész céget üzemeltet annak érdekében, hogy befolyásolja a közvéleményt Oroszországban és külföldön. A cég nem ortodox módszereket alkalmaz ennek érdekében, álhíreket gyárt és rágalmazza azokat, akik rosszat merészeltek írni Vlagyimir Putyinról.

Aki pedig nem ért a jó szóból, azt megmérgezik.

A bátor újságíró megkereste Prigozsin egykori munkatársait, akik állították: a főnökük kiadta a parancsot egy ellenzéki blogger megmérgezésére! Prigozsin külföldön is igen aktív. Fő érdeklődési területe Ukrajna és Afrika, ahova orosz katonákat exportál: Wagner magánhadsereg (Rejtő Jenő nyomában). Így hívják Prigozsin katonáit, akik fontos szerepet játszanak Ukrajna keleti részén, ahol a lakosság többsége orosz. A Wagner magánhadseregnek kulcsszerepe van abban, hogy a Kijevvel szembeálló régió katonailag tartani tudja magát az ukrán hadsereggel szemben. Az oroszok szerepe Ukrajnában régóta ismert volt, de az afrikai fellépés viszonylag újdonságnak számít.

Mit keresett Prigozsin egy orosz-líbiai katonai tanácskozáson?

Ezt a kérdést is feltette a bátor újságíró, aki jelenleg a Novaja Zsizny című ellenzéki lap munkatársa. Cserébe másnap egy temetői koszorú érkezett a lap szerkesztőségébe Gyenyisz Korotkov nevével! A bátor újságíró ennek ellenére nem állt le, bár tudja, Putyin nem habozik megöletni a számára kellemetlen média munkásokat – Prigozsinnal vagy mással, ez a végeredmény szempontjából mindegy.

Mit írt meg a Novaja Gazeta?

Azt, hogy a Wagner magánhadsereg rendszeres szereplője lett a hadszíntereknek Afrikában! Elsősorban Líbiában aktívak a „főszakács” katonái, de Dél Szudánban, sőt Madagaszkáron is felbukkannak. A nagy Szovjetuniónak sokáig jó kapcsolatai voltak Kadhafi líbiai elnökkel, akit azután fellázadt népe darabokra tépett 2011-ben. Az oroszok évek óta szivárognak vissza Líbiába, mely Afrika egyik legjelentősebb olaj exportőre volt. Ahol az amerikai nagykövetet 2012-ben meggyilkolták. A Wagner hadsereg szívesen betölti az űrt  mindenütt, ahova Putyin elnök „főszakácsa” küldi őket.

Jevgenyij Prigozsin már felkerült az USA fekete listájára – Putyin oly sok oligarchájához hasonlóan. Az őt leleplező bátor újságíró csak reménykedhet abban, hogy nem kerül fel a halál listára, ahol Putyin ellenfeleit szépen lassan likvidálják. Erre jó a készséges „főszakács” és a Wagner magánhadsereg…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .