Miben különbözik a pénzügyi kereskedés a szerencsejátéktól?

0
698
FH

A 2020-as év áprilisa és szeptembere között az Apple Inc. részvényei 60 dollárról 134 dollárra emelkedtek, ami mindössze öt hónap leforgása alatt egy 123%-os növekedést jelent. Sokan látták ezeket a számadatokat, és azonnal úgy döntöttek, ideje elkezdeniük az online kereskedést.

A pénzmennyiség ilyen gyors és drasztikus növekedésének esélye túl sok volt ahhoz, hogy elszalasszák. De vajon mi a különbség aközött, hogy ezt a lépést teszi meg vagy pedig az online szerencsejáték mellett dönt? Talán azt válaszolja, hogy a kereskedés olyan készség, amelyet alaposan meg kell tanulni, míg a szerencsejáték egyszerűen csak azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyja pénzügyi sorsát. Egyes szerencsejátékosok azonban olyan módszereket használnak, amelyeket évtizedeken át türelmesen fejlesztettek, miközben sokan azok közül, akik a világjárvány idején kezdtek online kereskedni, még a pénzügyi kereskedési koncepciók alapvető ismereteivel sem rendelkeztek. Szóval létezik különbség vagy pedig nincs?

A válasz az, hogy attól függ, hogyan csinálja. Valaki, aki csak úgymond pénzt „tesz” egy részvénybe, amelyről „forró tippet” kapott, anélkül, hogy további kutatásokat végezne, „egyáltalán nem fektet be”

– mondja Rick Kahler, a Kahler Financial Group munkatársa. Inkább „teljes szerencsejátékot játszik, amelynek pénzvesztési esélyei hasonlóak bármelyik szerencsejátékhoz”.

De vegyünk valakit, aki ténylegesen elvégzi a pénzügyi kereskedéssel kapcsolatos házi feladatát, és először megismeri a piacok működését, majd az általa választott kereskedési instrumentumokat. Mielőtt elkezdene kereskedni, még kockázatmentesen is kipróbálja azt egy demószámlával, mielőtt valódi pénzt kockáztatna. Amikor elkezd kereskedni, akkor tudásalappal, sőt némi tapasztalattal is rendelkezik. Mindenesetre, amint elkezdi a kereskedést, a releváns tapasztalatok tárháza napról napra gyarapodni kezd. Ő akkor szintén szerencsejátékos, vagy esetleg valami más?

Az online kereskedés kockázatai

Valóban igaz, hogy minden alkalommal, amikor ügyletet nyit az online kereskedési platformján, akkor Ön kockázatot vállal. Lehetséges, hogy a végén elveszíti az összes pénzt, amit beleölt, és így az, amit csinál, szerencsejátékhoz hasonlít. De az a tény, hogy mindkét tevékenység kockázattal jár, még egyáltalán nem teszi őket egyenértékűvé. A nyitott szívműtét elvégzése kockázatos, de nem neveznénk szerencsejátéknak. Ennek az az oka, hogy van egy sor kipróbált, bevált gyakorlat és eljárás, amelyekre a sebész támaszkodik a kockázat kezelésére és a kívánt eredmény elérésére. A kockázat a műtét szerves részét képezi, és anélkül előfordulhat, hogy semmilyen esély nem lenne a gyógyulásra. Hasonlóképpen, a kockázat beépül a pénzügyi kereskedésbe: ez az, ami lehetővé teszi a pénzügyi nyereséget. Valójában, gyakran előfordul az a helyzet is, hogy a magasabb kockázat magasabb potenciális megtérülést eredményez.

Stratégia

Habár azt mondtuk, hogy a szerencsejátékosok ugyanúgy stratégiát alkalmaznak, mint ahogyan a kereskedők, ez azért nem teljesen ugyanaz. Amikor Ön kereskedik, lehetősége nyílik tudatosan kiszámítani a lépéseit, és még veszteségeket is betervezheti. Például, a kereskedők több mint 100 éve technikai elemzést használnak, hogy segítsék őket a piacok elérésében és megközelítésében. Az adatok azt mutatják, hogy ez a módszertan, amely a piac pszichológiai elemzésén keresztül próbálja előre jelezni az ármozgásokat, nagy sikert tudhat magáénak. Senki nem állítja azt, hogy mindig működik, vagy hogy az előrejelzések rendkívül pontosak, de ez nem azt jelenti, hogy mindez pontosan ugyanaz, mint rulettezni.

Hasonlóan a kockázatkezeléshez, bevett gyakorlat, hogy a kereskedők stop-loss megbízásokat adnak, ami korlátozza ügyleteik lehetséges árnyoldalait. Ezzel szemben, ha mondjuk Ön 200 dollárt tesz a pirosra, és a rulettgolyó feketére gurul, akkor azonnal elbúcsúzhat mind a 200 dollárjától.

Rengeteg információ áll rendelkezésre az Ön kereskedési instrumentumáról – a múltbeli ármozgásokról, a működési szektor alapjairól, valamint a releváns legfrissebb hírekről. Az elemzők különböző módon szemlélhetik az információkat, sőt még eltérő következtetésekre is juthatnak, de ez nem azt jelenti, hogy Önnek nem áll módjában eljutni a megfelelő értelmezéshez. Éppen ellenkezőleg, általában a legképzettebb és legügyesebb pénzügyi kereskedők a legsikeresebbek. Azonban, amikor Ön leül a rulettkerék elé, egyáltalán nem áll rendelkezésre olyan információ, amely segítene döntésre jutni abban, hogy a labda inkább a pirosra, mintsem a feketére kerül-e.

Végezetül

Rick Kahler azt a következtetést vonja le, hogy „megfelelően végezve, a piacba történő befektetés távolról sem szerencsejáték”. Ne feledje azonban azt a vékony határvonalat, amely elválasztja a két törekvést. Ami kereskedésnek indul, hamarosan szerencsejátékba is torkollhat, abban az esetben, ha az izgalom vagy a nyereség iránti vágy kielégítésére, vagy a múltbeli veszteségek fájdalmának csillapítására szolgál.

A kereskedés megkezdésének legelső lépése az, hogy Ön odaadással és alázattal fejlessze magát. Legyen hajlandó türelmesen lecserélni előítéleteit új ötletekre, valamint vegyen részt egy alapos képzési folyamaton. Az elmúlt idők azt tanították eddig, hogy valószínűleg egy ilyen megközelítés hozza a legtöbb hasznot.

Végezetül elmondható, hogy kulcsfontosságú olyan pénzügyi kereskedési platformot választania amely egyszerre intuitív és csúcstechnológiát alkalmaz. Mindezt azért, hogy Ön megbizonyosodjon arról, készen áll arra, hogy kihasználja a piaci lehetőségeket, amikor azok felbukkannak. Az iFOREX Europe platformja bőségesen tele van olyan hasznos funkciókkal, amelyek segítségével Ön az élvonalban képes maradni, megelőzve a többieket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .