Meteorológia és diktatúra

0
943
wikipedia.com

A szovjet meteorológiai szolgálat vezetőjének neje a Bolsoi Theatre előcsarnokában várta férjét a jegyekkel az esti előadásra 1934 januárjában. Alekszej Wangenheim soha nem érkezett meg. A hithű sztálinista kommunista kádert elvitte a CSEKA.

Az szovjet meteorológiai intézet igazgatója azt hitte: tévedés történt hiszen ő hűségesen szolgálta a kommunista rendszert. Aztán rá kellett döbbennie: ő is a rendszer áldozata mint oly sokan Sztálin idejében. Szabotázzsal vádolták meg. Azt állították az őt kihallgató titkosrendőrök, hogy szándékosan rossz időjárás jelentést készített a meteorológia szolgálat, és a Szovjetunió paraszt gazdaságai ezért nem készültek fel az aszályra. Miatta lett olyan gyalázatosan rossz a termés.

A valóságban az történt, hogy a parasztoktól elvették a földet, és kolhozokba kényszerültek. Ez óriási visszaeséssel járt a szovjet mezőgazdaságban, amely a Szovjetunió bukásáig nem heverte ki a következményeket. Rendszeres volt a kenyér hiány abban a Szovjetunióban, ahol a talaj és az időjárás ideális a gabona termesztésre. Ma már Oroszország a világ első számú gabonaexportőre, Ukrajna pedig a negyedik – legalábbis így volt a háború előtt.

Wangenheim doktor a Gulagon

Munkatáborra ítélték a meteorológia szolgálat ex vezetőjét. A lágerben a jó magaviseletű foglyok használhatták a könyvtárat, sőt a szakmájukat is gyakorolhatták. Wangenheim doktor olykor levelet írhatott a feleségének is, aki gondosan megőrizte azokat. Naplót is vezetett a lecsukott tudós, kislányának ajánlotta azt.

Aztán megindult az elvadult terror gépezete, és Wangenheim doktort 1937-ben kivégezték. Nacionalista szervezkedéssel vádolták meg. Valójában valószínűleg kellett a hely a lágerben az új raboknak, akik a nagy terror idején millió számra kerültek a Gulagra.

Wangenheim naplója abból a kolostorból került elő, ahol a láger központja volt. Lánya, Eleonóra publikálta azt. Ennek alapján egy francia író megírta a sztorit Sztálin meteorológusa címmel. Eleonóra Wangenheim 81 éves korában öngyilkos lett, mert úgy érezte : Putyin Oroszországa nemigen különbözik Sztálin Szovjetuniójától.

Ennyit Orbán Viktor tanító mestereiről…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .