Kezdőlap Címkék Gulag

Címke: Gulag

Szuverenitásvédelem orosz módra, de Lánczi Tamás is résen van

0

Halálbüntetést követel “a haza ellenségeire” Guruljev altábornagy a moszkvai Dumában. A nagy “hazafi” egyben a Gulag – a sztálini láger rendszer visszaállítását is kívánatosnak tartja.

Több millió ember veszítette életét a Gulagon, melyet nem sokkal a nagy októberi forradalom után alakítottak meg, és a harmincas-negyvenes években raboskodtak ott a legtöbben. A Gulagon állították elő a szovjet atombombát is a bebörtönzött tudósok, akiket Lavrentyij Pavlovics Berija, az állambiztonság akkori főnöke felügyelt. Sztálin halála után – 1953 – fokozatosan megszűnt a Gulag. Szolzsenyicin is ott raboskodott, és ennek alapján írta meg láger regényét, amelyért megkapta a Nobel díjat. Emiatt kiutasították a Szovjetunióból. Vlagyimir Putyin az állambiztonságnál kezdte meg karrierjét, a Szovjetunió bukása után ő szervezte újjá a KGB-t, melyet immár FSZB-nek hívnak.

Baskortosztanban brutálisan vert szét egy Putyin ellenes tüntetést a rendőrség

Négyéves börtönbüntetésre ítéltek egy baskír nemzeti aktivistát, aki nagyon óvatosan, de bírálta Putyin politikáját. Az aktivista egy környezetvédelmi szervezet nevében tiltakozott az ellen, hogy a háborúra hivatkozva semmibe veszik a környezetvédelmi szempontokat Oroszországban. Nemes Gábor, a Kossuth rádió egykori moszkvai tudósítója arra is felfigyelt, hogy a tüntetők nemzeti érdekeket is hangsúlyoztak Baskíriában, ahol Putyin nem tartja be korábbi ígéreteit a kisebbségi nyelvek jogainak elismerésére. Erre válaszul egy magát megnevezni nem kívánó

baskír aktivista arra hívta fel az orosz hadseregben ukrán földön harcoló katonákat, hogy térjenek inkább haza, és Baskíriában küzdjenek a nemzeti jogokért ne pedig Putyinért Ukrajnában!

A baskírok muzulmánok, de nem szélsőségesek mint például a csecsenek, akiket Putyinnak csak brutális háborúban sikerült legyőznie ráadásul úgy, hogy Kadirov hadúr kapta meg a renitens autonóm köztársaság irányítását. Ily módon Csecsenföldön Putyin nemzeti együttműködési rendszere iszlám színekben tündököl, és csecsen harcosok részt vesznek az ukrajnai harcokban az oroszok oldalán.

Putyin elnyomó rendszere mindenütt a vallásra és főként a hazafias érzésekre hivatkozik. A hatalom egyik hivatásos feljelentője ezen az alapon támadta meg a tudományos akadémia filozófiai intézetét, ahol szerinte “oroszellenes tevékenység folyik.” Mindez nagyon is emlékeztet arra, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének hajnalán az első átfogó támadás az értelmiségi autonómia ellen épp a filozófusok ellen indult Magyarországon. Heller Ágnes volt a nacionalista szuverenista kampány fő célpontja. Orbán pechére Macron francia elnök azután Heller Ágnest hívta meg az Élysée palotába amikor Európa vezető értelmiségével kívánt eszmét cserélni.

Amikor pedig Macron Budapesten járt, akkor felkereste Heller Ágnes sírját a zsidó temetőben mielőtt Orbán Viktorral tárgyalt volna.

Lánczi Tamás résen áll

Sztálin elvtárs nyelvezetét vette át a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője amikor a Magyar Nemzetnek nyilatkozott. Megtudhatjuk tőle, hogy

“a Szuverenitásvédelmi Hivatal maga nem folytat nyomozást mivel nem titkosszolgálat, rendőrség vagy ügyészség, de együttműködhet az említett állami szervekkel, információkat kérhet tőlük.”

Mégis kiről és miről?

“A magyar szuverenitást nemcsak a választásokon kell megvédeni mivel a szuverenitásnak több aspektusa van. Ezek közé tartozik a gazdasági, politikai valamint a kulturális aspektus, továbbá ott van még a média kérdésköre is” – fejti véleményét Lánczi.

Ha Orbán Viktor megbízásából Rogán Tóni irányítja a médiát, akkor az a szuverenitás nagyszerű megnyilvánulása, ám hogyha akadnak bíráló hangok, akkor rögtön színre léphet a szuverenitás védelme. Oroszországban aki bírálja Putyin háborús politikáját az börtönbe kerülhet, de hogyha a törvényhozás elfogadja Guruljev altábornagy javaslatát, akkor halálra is ítélhetik. Nálunk mi jár Orbán politikájának bírálatáért? Lánczi Tamás nem véletlenül használhatta a rés kifejezést hiszen az ÁVÓ is azt kereste mindenütt. Rákosi rendszerének régi zsákutcája és Vlagyimir Putyin mostani kínos fordulata a sztálini elnyomás irányában intő jel is lehetne Orbán Viktor számára: ez nem épp a siker útja. A brutális elnyomáshoz csak akkor fordulnak a kétségbeesett vezérek, ha minden kötél szakad. Talán Orbán Viktor nem tart még itt…

Meteorológia és diktatúra

A szovjet meteorológiai szolgálat vezetőjének neje a Bolsoi Theatre előcsarnokában várta férjét a jegyekkel az esti előadásra 1934 januárjában. Alekszej Wangenheim soha nem érkezett meg. A hithű sztálinista kommunista kádert elvitte a CSEKA.

Az szovjet meteorológiai intézet igazgatója azt hitte: tévedés történt hiszen ő hűségesen szolgálta a kommunista rendszert. Aztán rá kellett döbbennie: ő is a rendszer áldozata mint oly sokan Sztálin idejében. Szabotázzsal vádolták meg. Azt állították az őt kihallgató titkosrendőrök, hogy szándékosan rossz időjárás jelentést készített a meteorológia szolgálat, és a Szovjetunió paraszt gazdaságai ezért nem készültek fel az aszályra. Miatta lett olyan gyalázatosan rossz a termés.

A valóságban az történt, hogy a parasztoktól elvették a földet, és kolhozokba kényszerültek. Ez óriási visszaeséssel járt a szovjet mezőgazdaságban, amely a Szovjetunió bukásáig nem heverte ki a következményeket. Rendszeres volt a kenyér hiány abban a Szovjetunióban, ahol a talaj és az időjárás ideális a gabona termesztésre. Ma már Oroszország a világ első számú gabonaexportőre, Ukrajna pedig a negyedik – legalábbis így volt a háború előtt.

Wangenheim doktor a Gulagon

Munkatáborra ítélték a meteorológia szolgálat ex vezetőjét. A lágerben a jó magaviseletű foglyok használhatták a könyvtárat, sőt a szakmájukat is gyakorolhatták. Wangenheim doktor olykor levelet írhatott a feleségének is, aki gondosan megőrizte azokat. Naplót is vezetett a lecsukott tudós, kislányának ajánlotta azt.

Aztán megindult az elvadult terror gépezete, és Wangenheim doktort 1937-ben kivégezték. Nacionalista szervezkedéssel vádolták meg. Valójában valószínűleg kellett a hely a lágerben az új raboknak, akik a nagy terror idején millió számra kerültek a Gulagra.

Wangenheim naplója abból a kolostorból került elő, ahol a láger központja volt. Lánya, Eleonóra publikálta azt. Ennek alapján egy francia író megírta a sztorit Sztálin meteorológusa címmel. Eleonóra Wangenheim 81 éves korában öngyilkos lett, mert úgy érezte : Putyin Oroszországa nemigen különbözik Sztálin Szovjetuniójától.

Ennyit Orbán Viktor tanító mestereiről…

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!