Megvan az új NATO főparancsnok

0
2626
wikipedia

Az Észak atlanti tanács jóváhagyta Tod D. Wolters tábornok kinevezését a NATO főparancsnoki posztjára. A légierő tábornoka, aki vadászpilótaként több mint ötezer órát repült, már Európában állomásozik. Ő ugyanis a NATO európai légierejének a parancsnoka, aminek a bázisa Ramsteinben van Németországban.

Most majd Brüsszelbe költözhet, ahol eddig Curtis M. Scaparrotti tábornok töltötte be a NATO főparancsnoki tisztét. Az észak-atlanti szervezetben az a szabály, hogy az USA elnöke jelöli ki azt a tábornokot, akit a NATO élére szán. Jelölését általában megerősíti az észak-atlanti tanács illetve a washingtoni szenátus. A NATO politikai vezetője európai: jelenleg a norvég Jens Stoltenberg tölti be ezt a tisztséget. Ő korábban Norvégia miniszterelnöke is volt. Amióta Trump az elnök, több heves vita is volt az USA és európai szövetségesei között. Különösen Németország és Franciaország kifogásolja Trump elképzeléseit. Macron francia elnök odáig is elment, hogy olyan közös európai hadsereget javasolt, amely nemcsak Oroszországgal vagy Kínával, de az Egyesült Államokkal szemben is megvédi Európát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .