Meghalt az izraeli náci vadász, aki elcsípte Eichmannt

0
1395
youtube

“Olyan szorosan fogtam a torkát, hogy kigúvadtak a szemei. Ha egy kicsit jobban szorítottam volna, akkor kitörtem volna a nyakát! Dehát haza kellett vinnem Izraelbe!”- így idézte fel később élete legnagyobb kalandját Rafael (Rafi) Eitan, aki tegnapelőtt 92 éves korában elhunyt Tel-Avivban.

A Moszad legendája sok akciót irányított, de a legbüszkébb arra volt, hogy elfogta Adolf Eichmannt, aki az SS fő zsidó szakértője és az Endlösung szervezője volt a náci Németországban. Hatmillió európai zsidó haláláért terhelte őt a felelősség. Egy német ügyész adta az információt a Moszadnak, hogy Adolf Eichmann Buenos Airesben éldegél Klement álnév alatt. Rafi Eitan vezetésével a Moszad kommandó elfogta őt, de ki is kellett csempészni az országból. Megitattak vele egy üveg whiskyt, majd beöltöztették az El Al légitársaság egyenruhájába. Így csempészték Argentínából Izraelbe Adolf Eichmannt.

Izraelben Eichmann bíróság elé került. Halálra ítélték és kivégezték. Rafi Eitan később azt a Moszad csapatot vezette, mely bosszút állt a müncheni vérengzésért. 1972-ben az olimpia idején a Fekete szeptember palesztin terror szervezet megölt több izraeli sportolót. Az Eitan csapat felkutatta és megölte a palesztin kommandó tagjait. “A terrorizmus elleni háborúban nincsenek törvények! Csak harcolni kell!”- nyilatkozta később az izraeli Haaretz-nek.

Izrael atom programját is segítette: ötven kiló dúsított urániumot szerzett meg Pittsburgh-ben az Egyesült Államokban. Később ő volt a főnöke Pollardnak, az amerikai flotta zsidó elemző tisztjének, aki számtalan fontos információt továbbított Izraelbe. Pollardot életfogytiglanra ítélték, csak harminc év után szabadult egy amerikai fegyházból az izraeli miniszterelnök közbenjárására. A Pollard ügy miatt Rafi Eitannak is távoznia kellett a Moszadtól. Rövid üzleti majd politikai karrier következett. Egy ideig a nyugdíjasok ügyeivel megbízott miniszter is volt Izrael állam kormányában. Mindvégig szobrászkodott is, több mint száz szobor alkotása fűződik a nevéhez. Rafi Eitan a hírnevét mégiscsak elsősorban annak köszönheti, hogy ő volt az, aki elkapta a holokauszt náci fő szervezőjét, Adolf Eichmannt. A siralomházban még egyszer találkozott a két férfi. “Zsidó, követni fogsz ezen az úton!”- mondta a halálra ítélt Adolf Eichmann. “De nem ma, Adolf, nem ma!”- válaszolta a most elhunyt Rafi Eitan 1962-ben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .