Meghalt a Sobibor haláltábor lázadás vezetője

0
1628
youtube

Semyon Rozenfeld 96 éves volt és Izraelben hunyt el – jelentette a Haaretz. Hozzátéve, hogy ő volt a Sobibor haláltábor utolsó túlélője Izraelben. Ez volt az egyetlen igazán sikeres lázadás egy náci haláltáborban hiszen csaknem hetven ember megmenekült a halál torkából.

Sobiborban ugyanis megsemmisítő tábor működött egészen 1943 októberéig amikor a lázadás miatt Himmler, az SS főparancsnoka elrendelte a haláltábor felszámolását. Erről már korábban is elterjedtek hírek és a rabok épp azért határozták el a kitörést, mert tudták: a nácik a felszámolás során mindenkit megölnek, hogy ne maradjon tanúja a tömeggyilkosságoknak. Sobiborban körülbelül 200 ezer zsidót öltek meg a holokauszt idején.

Semyon Rozenfeld a foglyok egyik vezetője volt. Először megöltek 11 SS őrt, köztük az ügyeletes parancsnokot. Ezt követően mintegy 300 rab kitört a táborból, melyet azonban aknamezőre vett körül. Ezen sokan felrobbantak. Mindössze a kitörők fele érhette el az erdőt. Az SS azonnal megkezdte az üldözést és sok menekült elfogott és megölt. Összesen 70-en élték túl a kitörést. Ők bujkáltak amíg a szovjet csapatok meg nem érkeztek Lengyelországba. A felszabadulás után a menekültek gyakran találkoztak hiszen a csoport tagjainak önfeláldozása tette lehetővé az egyetlen igazán sikeres kitörést egy haláltáborból.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .