Mától új kancellár Ausztriában

0
751
Facebook

Ma iktatják be hivatalába az új kormányt a szomszédos Ausztriában. Az előrehozott választásokon győztes konzervatívok a szélsőjobboldallal lépnek koalícióra, amire nincs példa az Európai Unióban – írja a Euronews.

A szélsőjobb legutóbb az ezredfordulón jutott kormányzati pozícióhoz Ausztriában, és erre akkor szankciókkal válaszolt a nemzetközi közösség. Most ők adják majd a belügyminisztert, a védelmi minisztert és a diplomácia vezetőjét is, de az uniós ügyvitel egy része átkerül a kancellár felügyelete alá.

Az osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt közös programjának fontos része, hogy erősödjenek Ausztriában a közvetlen demokrácia fórumai, így a civil petíció és a népszavazás is. Úgyhogy a jövőben, ha egy kérdésben összegyűlik 900 ezer aláírás, és a parlament nem támogatja az adott kezdeményezést, kötelező lesz ügydöntő népszavazásra bocsátania a kérdést – magyarázta a leendő kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke, korábbi külügyminiszter, Sebastian Kurz, aki 31 évével a világ legfiatalabb kormányfője lesz. Azt azonban a ma beiktatandó kancellár és alkancellár-jelöltje, a szabadságpárti Heinz-Christian Strache is kizárta, hogy Ausztria uniós tagságát népszavazásra bocsátanák.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .