Pártvélemények Orbán tusnádfürdői beszédéről

0
479
MTI Fotó: Veres Nándor

Párbeszéd: Elszakadás helyett nyitás kell

A Párbeszéd szóvivője szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn tett ajánlata a megosztottságról, a kulturális határokról, a körülöttünk élő világ megismerése és megértése helyett a tőlük való elválasztásról szól. Barabás Richárd szombati budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: egyetlen dologban értenek együtt Orbán Viktorral, mégpedig abban, hogy Magyarországot sikeres országgá kell tenni, ám szerintük erre nem alkalmas a kormányzat által követett út.

A miniszterelnök által gyakran emlegetett 2030-as évben éppen „az lesz a kérdés, ki az, aki kapcsolódni tud a többi emberhez, aki építeni tud a többi emberrel együtt, és ki az, aki elválasztja magát és az övéit a civilizációtól és a társadalomtól”.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország történelme alapján tudjuk, milyen leigázva, megalázva, kihasználva és céljaink megvalósításától elzárva élni, éppen ezért „a magyaroknak történelmi feladata nem az elszakadás, a riadt bezárkózás, hanem a nyitás”.

Barabás Richárd szerint Magyarország történelmi küldetése az, hogy a globalizálódó világban megtanítsa a világot arra, nem szabad elnyomni másokat, miként kell kapcsolódni másikhoz úgy, hogy mindenki megőrizhesse identitását, kulturális hétterét.

DK: hadüzenet Európának, a magyar embereknek és a szabadságnak

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdői beszédében „hadat üzent Európának, hadat üzent a magyar embereknek és hadat üzent a szabadságnak”. Rónai Sándor szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor totális európai politikai és kulturális konfliktusokkal, valamint nemzetállamok és régiók kulturális harcával terhelt Európa képét vetítette elénk.

Teljesen világos, hogy a magyar miniszterelnök nem közös európai hazában hisz, hanem egy Magyarország vezette, keleties Közép-Európában gondolkodik – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szerinte Orbán Viktor már nem nyugati, hanem keleti fővárosokat tekint példának, például Ankarát vagy Moszkvát, így a jövő évi európai parlamenti választás tétje is világos: „a harmincas évek nacionalista országát és világképét követő Európára, vagy pedig a Merkel és Macron vezette egységes, erős európai gondolkodásra szavazunk”.

A DK szóvivője szerint a miniszterelnök hazudott a menekültválságról, amelynek már vége van, így az EP-választás sem erről a témáról szól majd, hanem arról, hogy a jövő Európája képes lesz-e olyan teljesítményre, amellyel versenyre kelhet az Egyesült Államokkal vagy Kínával.
„Nem kevesebb, hanem több Európára van szükség”, nem háborús eszmékre, hanem értő párbeszédre, nem felelősséget hangoztató Magyarországra, hanem partnerségre – mondta Rónai Sándor, aki szerint ha Magyarország élni és békében építkezni akar, akkor Orbánnak buknia kell.

Jobbik: Orbánnak nem másokat, hanem saját démonait kellene legyőznie

A Jobbik szerint Orbán Viktor tusványosi beszéde arra utal, hogy a kormányfőnek Magyarország sorsánál fontosabbak európai politikai ambíciói. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szombaton azt mondta: a kormányfő beszédében többször utalást tett arra, hogy magát európai vezetőként is el tudná képzelni.

Megjegyezte, a kormányfőnek „nem másokat kellene legyőznie, hanem saját démonait”. Megfelelő alázattal kellene vezetnie az országot, és tudomásul venni, hogy a választók fele nem a Fidesz-KDNP politikájára szavazott. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy Orbán Viktor ne keverje össze a szolidaritást a lojalitással, mondta Mirkóczki Ádám, aki szerint Orbán Viktor csak azzal szolidáris, aki hozzá lojális.

A szóvivő cinizmusnak nevezte a kormányfő azon szavait, miszerint a nyugati országokat nem is tartja demokráciának. Mirkóczki Ádám kiemelte: éppen Orbán Viktor volt az, aki a szólásszabadságot és a sajtószabadságot leépítette, és a demokrácia alapját jelentő közjogi intézményeket felszámolta. Több olyan intézmény van – például a médiatanács, az Alkotmánybíróság vagy az ügyészség -, amely úgymond független, miközben pártkatonákkal vannak tele”.

Mirkóczki Ádám külön kiemelte: Orbán Viktor többször említette a nemzetegyesítést és annak sikerét. Azt a „gyalázatot” viszont mélyen elhallgatta, hogy 2005-ben szintén Tusványoson megígérte, csak akkor támogatják Románia uniós csatlakozását, ha az erdélyi magyarok számára biztosítja a területi autonómiát. Ezt Románia nem tette meg, 2007-ben a Fidesz-KDNP mégis megszavazta Románia csatlakozását. Hozzátette, a Jobbik bízik abban, hogy a Vajdaságban élő magyarokkal ezt nem teszik meg, és Szerbia uniós csatlakozását csak akkor támogatja a Fidesz-KDNP, ha biztosítják a területi autonómiát az ottani magyarok számára.

Liberálisok: Orbán újabb támadása az EU ellen

Orbán Viktor újabb támadást indított a liberalizmus és az EU ellen, írják Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde kapcsán a Liberálisok. Hamis retorika, elferdített liberális világkép, csúsztatások – szerintük erről szólt Orbán Viktor Európai Parlamenti-választásokra hangolódó tusványosi kampánybeszéde, amelyben brutális támadást intézett a liberalizmus és az Európai Unió ellen. Hamis indokokkal, csúsztatott magyarázatokkal jelölte ki főellenségnek a liberális demokráciát, a baloldali 68-asokat, az általa képviselt illiberális kereszténydemokráciával szemben.

A Magyar Liberális Párt szerint a liberális politika nem bevándorlás-, hanem ember-, és emberiesség-párti. Megszámolni sem tudtuk, hogy Orbán Viktor hányszor használta a „liberális”, „Európa” és „bevándorlás” kifejezéseket beszédében, miközben az „ember” szó egyszer sem hangzott el. Több, mint nevetséges a nyugat-európai kultúrát vádolni cenzúrázással, miközben a közmédia csatornái a köz szolgálata helyett immáron a kormánypropaganda egyedüli kiszolgálóivá váltak

Nem a liberális világnézet az, ahol nem érvényesül a demokrácia. Az az ország, ahol a törvény helyett a párt uralkodik, ne oktassa ki demokráciából és kereszténységből Európát. Azt az Európát, amit erősíteni kell, nem pedig gyengíteni, ahogy eddig a Fidesz-kormány tette.

Miközben Orbán Viktor beszédének egyértelmű célja volt, hogy Közép-Európa megmentőjeként tetszelegjen, egy szót sem szólt azokról a problémákról, melyek jelenleg a legégetőbbek hazánkban: a munkaerőhiányról, a gyenge versenyképességről, az egészségügy kivéreztetéséről, a demokrácia gyengüléséről.

Nos, megnyugtatjuk Orbán Viktort: ha nem is megmentőként, de illiberális, populista politikusként, egész Európára veszélyes oroszbarát politikájával, gyűlöletpropagandájával, a nemzetállamok és etnikumok szembefordításával még van esélye bekerülni a történelemkönyvekbe.

LMP: Orbán olyan politikát dicsér, amely leszámol a politikai ellenfelekkel

Döbbenetesnek nevezte a kormányfő tsnádfürdői beszédének egyes részeit az LMP-s Csárdi Antal. Az ellenzéki párt parlamenti képviselője szerint a török és az orosz elnök magasztalásával Orbán Viktor olyan politikát dicsér, amely kíméletlenül számol le a politikai ellenfelekkel.

„Dicsérte Erdogan és Putyin rendszerét, és egyszerűen döbbenet ezt látni. Egy olyan rendszert dicsért és magasztalt föl a magyar miniszterelnök, ahol újságírókat gyilkolnak le, ahol újságírókat börtönöznek be, ahol olyan ellenzéki politikusokat, vagy a kormányzati mainstream véleménytől eltérő véleményformálókat sújtanak börtönbüntetéssel, vagy sok-sok hátrányos megkülönböztetéssel csak azért, mert mást gondolnak, mint ami az aktuális, mainstream kormányzati vélemény” – fejtette ki a képviselő.

MSZP: Nem azt kell figyelni, amit Orbán mond, hanem azt, amit csinál

A szocialisták pártelnök-frakcióvezetője korábbi szavaira emlékeztette Orbán Viktort. Tóth Bertalan a Facebook-oldalán közzétett videóban azt hangoztatta: nagyon messze áll a magyar valóságtól a kormányfő által Tusnádfürdőn felvázolt kereszténydemokrácia.

„Miniszterelnök úr végig hallgatva tusványosi beszédét megint csak az jut eszembe, amit korábban mondott évekkel ezelőtt, hogy nem azt kell figyelni, amit mond, hanem azt, amit csinál. Ön kereszténydemokráciáról beszél, amit építeni akar, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is, de azt kell látnunk, ami a valóság ma Magyarországon, hogy több tízezer család ma kilakoltatás előtt áll, a devizahitelek problémáját a mai napig nem oldották meg, lezüllesztették az egészségügyet, több hónapot, akár évet kell várni fontos műtéti beavatkozásokra, és több órás várakozás vár azokra, akik sürgősségi betegellátásra mennek, kivéve Önt miniszterelnök úr, akit mindig soron kívül fogadnak” – mondta az ellenzéki politikus.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .