Lapszem – 2017. október 31.

0
817

Kedd van, de nem Belgium, hanem Farkas napja. A Farkas régi magyar férfinév, amellyel a szülők feltehetőleg azt az óhajukat kívánták kifejezni, hogy a gyermek legyen bátor, mint a farkas. Ne féljen elolvasni a lapszemlét!

Magyar Nemzet: Jövőre 81 milliárdnál is többe kerül a közmédia

A személyi juttatásokra az ideihez képest 4,3 százalékkal kevesebbet, „mindössze” 8,8 milliárdot fordíthatna a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövőre – derítette ki a Magyar Nemzet a szervezet 2018-as költségvetéséről szóló törvényjavaslatból, amelynek általános vitája kedden kezdődik.

A hatóságnál változatlanul 650 fős létszámmal kalkulálnak, így körülbelül 13,5 millió forint személyi költség jut egy munkavállalóra évente. Jelentős megszorításról tehát nem lehet beszélni, főleg úgy, hogy jövőre csökken a munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke is. A legnagyobb kiadási rovatban, a dologi kiadásokban azonban nem lesz semmilyen megszorítás, sőt a 11,1 milliárd forint 5,7 százalékos plusz mozgásteret biztosít az NMHH-nak. A szervezet idén 35,3 milliárd forintból gazdálkodhat, a 2018-ra vonatkozó tervben viszont csak 34,3 milliárd forint szerepel.

Magyar Hírlap: Vérszemet kapott a DK

Áll a bál a baloldalon, mivel az MSZP támogatottságának zsugorodása miatt a DK több helyet kér az egyéni választókerületekben, mint amennyiről korábban előzetesen megállapodtak – tudta meg Magyar Hírlap. A lap szocialista forrásai szerint a baloldal két vezető pártja között különösen Budapesten feszült a helyzet.

A tizennyolc választókerületet eredetileg kétharmad–egyharmad arányban képzelte megosztani az MSZP és a DK, ám a Gyurcsány-párt most minimum fele–fele arányban képzeli el az osztozkodást, amelynek jeligéje változatlanul az, hogy a baloldalon egy jelölt álljon szemben a kormánypárti jelölttel. Úgy tudni egyébként, hogy a DK semmiképp nem enged abból, hogy Újpesten ne Varju László alelnököt indítsák, Erzsébet- és Terézvárosban pedig Oláh Lajost, a VIII. és részben a IX. kerületet is magában foglaló körzetben pedig Vadai Ágnes lenne az aspiráns. A XV. kerületben – ahol sikerült „kiiktatni” a szocialista Móricz Esztert, aki 2014-ben épp hogy csak alulmaradt – Hajdu Lászlót kapacitálja a DK, mivel Gyurcsány Ferenc egyéniben mégsem akar indulni „ott, ahol az a szocialistáknak a legjobban fájna”.

Népszava: Választási csalás készül Erdélyben?

Csalásra adhat lehetőséget az a gyakorlat, hogy a regisztrálni kívánó személy adatait a segítő tárolja – idéz a Népszava a Nemzeti Választási Iroda válaszából, amelyet az Átlátszó Erdélynek adtak.

A portál arról érdeklődött az NVI-nél, hogy mi az álláspontjuk arról a gyakorlatról, miszerint az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány egy, az NVI által megadott nyomtatványtól különböző formanyomtatványon gyűjti a magyarországi országgyűlési választásokon regisztrálni kívánó személyek adatait, majd ezeket az adatokat kézzel vezetik be az NVI rendszerébe. A regisztrációs kérelmet csakis maga a választópolgár nyújthatja be, nevében más nem járhat el – szögezte le a választási iroda.

Jövő héten kezdődik Bróker Marcsi tárgyalása

Jövő hétfőn kezdődik meg a Szolnoki Törvényszéken a Kun-Mediátor-ügyként ismertté vált büntetőper, amelyben több mint kétszáz tanút hallgatnak meg és csaknem hatszáz nyomozati vallomást fognak felolvasni. Havi 4-5 tárgyalási napot terveznek, az elsőfokú ítélet 2018 őszén várható – olvasható a Magyar Időkben.

Üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Bróker Marcsi néven elhíresült karcagi Dobrai Sándornéval szemben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A vád szerint a döntően magánszemélyeknek okozott kár százezer forinttól egymilliárd forintig terjed; a büntetőeljárásban 768 sértettet sikerült azonosítani, az összes kár meghaladja a tízmilliárd forintot.

A mellékletekkel együtt mintegy 64 ezer oldalnyi nyomozati irat alapján készült 1729 oldalas vádiratban összesen 767 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás, kétrendbeli sikkasztás, ötrendbeli számvitel rendjének megsértése, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység szerepel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .