Lapszem – 2017. november 21.

0
425

Ma az Olivérek ünneplik a névnapjukat. A név latin eredetű, az Oliverius névből származik, mely az olivarius szóból származó keresztnév. Jelentése: olajfa ültető. Akár ültetett olajfát, akár nem, itt van a lapszemle!

Népszava: Rendszerhibák a közmunkában

A jogszabályok változatlanul nem segítik a közmunkások aktív munkaerőpiaci elhelyezkedését – többek között ezt mondta ki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) tegnap a Heves megyei munkaügyi szervezetrendszer vizsgálata nyomán. Székely László ombudsman és munkatársai nem először küldték el kritikai észrevételeiket a közfoglalkoztatást szervező Belügyminisztériumnak (BM), de épp a legfontosabb kérdésekben eddig nem történt sok változás olvasható a Népszavában.

A friss jelentés kiemelte, hogy különösen a kistelepüléseken, ahol az önkormányzat az egyetlen foglalkoztató és a polgármesterek döntik el, ki dolgozhat közmunkásként, sokszor ugyanazt a kört választják ki a programokra, míg más csoportok rendre kimaradnak a munkalehetőségből. Súlyos gond az is, hogy a vizsgált Heves megyei településeken a közfoglalkoztatottak 10-15 százaléka 25 év alatti fiatal, ezért a biztos újból felhívta a figyelmet az álláskeresők képzésének fontosságára.

Magyar Hírlap: Csúszásban a szocialisták

Az MSZP budapesti párttanácsának kezdeményezésére Mesterházy Attila és Tóbiás József korábbi pártelnökkel egészül ki a szocialisták tárgyalódelegációja. Eddig Molnár Gyula elnök, Hiller István választmányi elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető képviselte a pártot a DK-val történő egyeztetésen, amely csak vontatottan halad – erősítették meg a Magyar Hírlap baloldali forrásai. Így az e hét szombatjára összehívott választmány minden bizonnyal a december 9-ére tervezett kongresszus elhalasztására tesz majd javaslatot, mivel a fővárosi szocialisták, s a párt több meghatározó politikusa szerint, ha közös lista nem is lesz, csak az egyéni választókerületekben egyeznek meg, miniszterelnök-jelölt nélkül esély sincs a kormány leváltására – mondták forrásaink.

Magyar Idők: Tovább nyomoznak a szegedi piac ügyében

Két hónappal, 2018. január 26-ig meghosszabbíthatják a szegedi Mars téri piacfejlesztéssel­ kapcsolatos nyomozást – legalábbis erre tett előterjesztést az ügyészségnek az ügyben eljáró Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az ORFK Kommuniká­ciós Szolgálat arról is tájékoztatta a Magyar Időket, hogy a hűtlen kezelés gyanúja miatt folyó eljárás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik. Hozzátették: a nyomozás érdekei­re tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.

Mint ismert, a büntetőeljárás a Mars téri piac korábbi üzleteinek jogtalan lebontása és az ingatlantulajdonosok megkárosítása miatt indult. A Botka László (MSZP) vezette szegedi önkormányzat összesen hárommilliárd forintért újította fel a belváros egy részét, és a beruházásnak része volt a piac átépítése is.

Magyar Nemzet: Csak a legesélyesebb jelölteket indítanák Gulyás Mártonék

Ha Gulyás Mártonon múlik, megdől Kovács László szocialista politikus 2002-es örökzöld mondata, miszerint választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatásokat – írja a Magyar Nemzet.

A Közös Ország Mozgalom elnöke ugyanis szombaton azt javasolta, hogy – a Medián, a Tárki és a ZRI-Závecz kutatóintézetek által készített – közvélemény-kutatások segítségével határozzák meg a 106 egyéni körzet legerősebb ellenzéki jelöltjét. – Az a célunk, hogy informáljuk a választókat, hova kell húzniuk az x-et, ha kormányváltást akarnak – mondta a lapnak Gulyás Márton, aki szerint az új, egyfordulós választási rendszerben csak így lehet hatásosan küzdeni a Fidesz ellen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .