Lapszem – 2017. augusztus 22.

0
766

Ma a Menyhértek és a Mirjamok ünneplik a névnapjukat. Ne feledkezzen meg róluk, mert sértődés lehet a vége! De előbb még olvassa el a friss, ropogós lapszemlét.

Népszava: Cenzúrázta Veres püspököt az MTI

Kritikus szentbeszédet tartott Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén – olvasható a Népszavában. Az MTI szerint a kereszténység problémáiról, a hit elvesztéséről és meggyengüléséről beszélt. Veres viszont nem csak a híveknek, hanem a kormánynak is odavágott, azonban ezt az állami hírügynökség nem érezte fontosnak közölni.

„Egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…” – fogalmazott a püspök. A 444 szerint arra utalt, hogy a lombikbébiprogramban több embriót hoznak létre, mint amennyit végül beültetnek, a többieket pedig elpusztítják, ami elfogadhatatlan kell legyen egy kereszténynek.

Magyar Nemzet: Elbocsátás lehet a béremelés ára a Tescónál

A Magyar Nemzet információi szerint a sztrájkfenyegetettség hatására béremelési szándékát bejelentő Tesco ötszáz embert küldhet el központi részlegétől.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke úgy tudja, a cég másként nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni azt, hogy az érdekvédők nyomására növeli a fizetéseket. Pedig a cég által megígért, fejenként 11–17 ezer forintos emelés nem is elég: a Tesco dolgozóit képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) után tegnap a reprezentatív KASZ is sztrájkbizottságot hozott létre.

Korábban a két szakszervezet együtt emelte föl szavát a Tesco bérpolitikája ellen, de a múlt héten, a céggel való egyeztetés után már másként értékelték a helyzetet. A KDFSZ mindenképp sztrájkra készült, mert elégedetlenek voltak a megbeszélés eredményeivel. Ugyanakkor a KASZ hétfőig kivárt: pénteken Sáling József még azt mondta, elképzelhető, hogy meg tudnak egyezni.

Magyar Hírlap: Több védőnő megy nyugdíjba, mint amennyi munkába áll

Háromszázhúsz hatvankét év feletti védőnő dolgozik a rendszerben, s a jelenlegi trend szerint többen mennek évente nyugdíjba, mint ahány fiatal munkába áll – írja a Magyar Hírlap. Az Országos Egészségpénztár adatai szerint nem csak a kistelepüléseken, a nagyobb városokban is sok a betöltetlen állás.

Magyarországon a védőnői diplomával rendelkező aktív korú nők száma csaknem hétezer, s közülük az ellátásban körülbelül négyezerkilencszázan dolgoznak – olvasható a Magyar Védőnők Egyesületének közleményében, amelyet a Weborvos annak apropóján idézett, hogy a testület szeptember 29-én rendezi meg jubileumi emlékülését. A dokumentumban az Országos Egészségpénztár adataira hivatkoznak, amelyből kiderült az is, hogy országosan kétszáznyolcvannégy településen található üres védőnői körzet, s nem csak a kistelepüléseken, a nagyobb városokban is több üres álláshely van.

Magyar Idők: Kirúgott iskolaigazgatót indít Makón Lázár ellen az MSZP

A József Attila Gimnáziumot 22 évig irányító pedagógust, Rója Istvánt (képünkön) javasolja a makói és hódmezővásárhelyi központú körzet szocialista országgyűlési képviselőjelöltjének Botka László – értesült a Magyar Idők.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje elmondta, Rója a választókörzetben közismert, és az elmúlt hetekben személye szimbólummá vált. Több, mint két évtizedig sikeresen irányította az országosan is kiválónak számító helyi gimnáziumot, amelynek igazgatói posztjára – a tantestület egyhangú támogatásával – újból pályázott. Bár egyedüli jelentkező volt, mégsem folytathatta munkáját.

Ennek okából nem csináltak titkot, Rója István és az általa vezetett tantestület az elsők között csatlakozott a miskolci pedagógusok által indított tiltakozáshoz – közölte Botka László. Mint fogalmazott, Róját – akárcsak több tucat iskolaigazgatót az elmúlt időszakban Magyarországon – a Fidesz azért büntette meg, mert kiállt saját szakmai alapelvei, értékei mellett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .