Kreatív luxusadó Siófokon

0
1614
Forrás: panoramapart.hu

A százmilliós vízparti apartmanok után az eddiginél akár 60 százalékkal is többet fizetnek januártól. A már nem fideszes többségű testület az óriásplakátokra is adót vet ki.

Akiknek a balatoni látkép jut, nem pedig a szomszéd fala, vagy épp a vasút látványa és zaja, tehát akiknek az ingatlanjai a part jelentős részét elfoglalják (beleértve ebbe azokat is, akik a százmilliós apartman házaikban egész nyáron nyaraltatnak, mégpedig a jogszabályi hézagokat kijátszva anélkül, hogy egy fillér idegenforgalmi adót is befizetnének), járuljanak többel a városi költségvetéshez. Az új sávban érintett siófoki állandó lakosok viszont jelentős adókedvezményt kapnak – ezzel érvel Siófok újraválasztott (az előző ciklussal szemben már nem fideszes többséggel dolgozó) polgármestere, Lengyel Róbert a Facebookon.

Előterjesztésére a leírt ingatlanokra vetett ki növekvő összegű adót a képviselő-testület. A rendelet alapján a településen 2020-tól sokkal több építményadót fizet a közvetlen vízparti sávban található ingatlanok tulajdonosainak zöme. Az emelés mértéke két kategóriában is közel 60 százalékos. Az eddigi 2 helyett három adósáv lesz. Ugyanezt az előző ciklusban is beterjesztette, de az akkori kormánypárti többség napirendre se vette.

A Hírbalaton ismertetése szerint a harmadik, közvetlen vízparti sávban az adóemelés mértéke kategóriák szerint igen jelentős:

  • 80 négyzetméterig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 780 forint helyett 1235 forint négyzetméterenként,
  • 80 négyzetméter felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a 1170 helyett 1850 forint négyzetméterenként,
  • nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után marad a 1170 forint négyzetméterenként,
  • kereskedelmi egység, szállásépület után az eddigi 1170 helyett 1290 forintot kell fizetni,
  • üdülő esetében az eddigi 1310 forint adó 1850-re emelkedik négyzetméterenként.

A képviselő-testület döntött arról is, hogy jövőre megadóztatja a város óriásplakátjait. „Ha már el kell viselnünk ezek látványát, valami közös hasznunk is legyen belőle” – fogalmazott a polgármester. Az új rendelet értelmében januártól a másfél négyzetméternél nagyobb felületű reklámokért évi 12 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .