Korrupció miatt előzetesben az egykori vezérkari főnök

0
499

Az általában jólértesült South China Morning Post gyorshírben számolt be arról, hogy a katonai ügyészség letartóztatta a 66 éves Fang Fenghui tábornokot és korrupció miatt vizsgálatot indítottak ellene.

Egy újabb “tigris” esett tehát csapdába. (Kínában így hívják azokat a tábornokokat, akik a korrupcióellenes kampány áldozatai lettek.) Nemrég egy hasonló “tigris” Zhang Yang /Zsang Jang/ tábornok öngyilkos lett, amikor rádöbbent, hogy csapdába esett.

Nem is oly rég még mindketten a Központi Katonai Tanács illusztris tagjai voltak. Ez a testület irányítja Kína fegyveres erőit. Fontosságát jelzi, hogy ez élén az első számú vezető, Hszi Csinping elnök áll. A négycsillagos Fang Fenghui tábornok ebben a testületben kulcs szerepet töltött be, hiszen neki kellett képviselnie az egész hadsereget úgy, hogy a különböző haderőnemek közötti szokásos harcok ne gyengítsék Kína katonai erejét.

Csakhogy Hszi Csinping elnök amint hatalomra került, elrendelte a fegyveres erők legfelső vezetésének átvilágítását.

A hadsereg nem volt ismeretlen terület a számára, hiszen politikai pályafutását azzal kezdte, hogy ő lett a hadügyminiszter személyi titkára. A felülvizsgálat kínos eredményeket hozott: kiderült, hogy Kína hadserege ugyan a legnagyobb, de távolról sem elég hatékony. Ami még nagyobb baj: a tiszti rangokat protekció és pénz ellenében osztogatták. A tudásnak nem sok hely maradt. Ezért váltották le Fang Fenghui tábornokot, aki – több más tábornoktársához hasonlóan – kegyvesztett lett. Most pedig előzetesben kell válaszolnia a nyomozók kínos kérdéseire. Sok más hozzá hasonlóan fontos elvtárs egész életére börtönbe került korrupció miatt. Nem kizárt, hogy az egykori vezérkari főnök is hozzájuk csatlakozik majd.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .